Smakosze.pl

canva/TheMalni

Zalej nim bułkę i dodaj do mięsa. Kotlety mielone wyjdą smaczne jak nigdy

22 Maja 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kotlety mielone mogą być jeszcze smaczniejsze. Wystarczy, że do namaczania bułki zamiast mleka wykorzystacie rosół. Mięsny bulion nada jej miękkości oraz aromatu i nie zaszkodzi osobom z alergiami. Patent sprawdzi się szczególnie dobrze przy chudym mięsie.
 

Rosół pomoże w przygotowaniu kotletów mielonych

Resztki drobiowego czy drobiowo-wołowego rosołu można wykorzystać nie tylko jako bazę do zupy. Świetnym pomysłem jest namoczenie w nim czerstwej kajzerki przeznaczonej do nadania odpowiedniej konsystencji kotletom mielonym.

W przeciwieństwie do mleka ten płyn nie zawiera laktozy, a dodatkowo nadaje smaku i sprawia, że pieczywo mięknie, stając się idealnym spoiwem dla mięsnego rarytasu. Jeśli „materiał” na kotlety mielone jest mało tłusty, właśnie w ten sposób możemy uchronić się przed uzyskaniem suchej potrawy.

Komunia u Kasi Cichopek

Nie zgadniecie, kto szykował jedzenie na przyjęcie komunijne córki Cichopek. Trudno uwierzyć

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić kotlety mielone z dodatkiem rosołu?

Proporcje składników będą podobne jak w przypadku dania z bułką namaczaną w mleku. Na jedną sztukę pieczywa o masie około 30 g przypadać będzie pół szklanki rosołu. Taką ilość pieczywa natomiast powinniśmy dodać do każdego 500 g mięsa wieprzowego, najlepiej z łopatki.

Sam proces przygotowania kotletów mielonych jest taki sam. Pieczywo moczy się, odciska i dodaje do zmielonego mięsa połączonego z cebulką — podsmażoną lub surową, zależnie od preferencji. Wyrabianie już z jajkiem i przyprawami — powinno trwać minimum 5 minut, by uzyskać odpowiednią konsystencję masy.

Co warto dodać do kotletów mielonych?

Smak klasycznego dania można urozmaicić poprzez dodanie wyrazistych przypraw takich jak np. czosnek czy majeranek. Niektórzy też zastępują namaczaną kajzerkę kaszą lub próbują nadać soczystości daniu poprzez dodanie tartych na tarce warzyw czy grzybów.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy, które prezentują przygotowanie takich wariantów kotletów mielonych. Spróbujcie koniecznie odsłony z pieczarkami i serem żółtym — pachnie obłędnie i rozpływa się w ustach. Być może skusi was też porcja kotletów mielonych z cukinią — danie jest nad wyraz soczyste i delikatne.

Kotlety mielone z rosołem są pyszne.png
canva/Nadezhda_Nesterova
Biedronka z nowymi promocjami

W Biedronce ceny tak niskie, aż wprowadzili limity. Grzech nie skorzystać

CZYTAJ DALEJ
Waga produktów czasem jest zaniżana

Położyli paczkę szparagów na wadze. Nie mogli uwierzyć własnym oczom

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >

Porady

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >