Wlewam olej do mleka i włączam blender. Nie uwierzysz, co z tego wychodzi
Mieszanie mleka z olejem? Trudno uwierzyć, ale z tego połączenia wychodzi cos naprawdę pysznego. Wystarczy dorzucić jeszcze kilka przypraw i pyszny efekt murowany. Ten przepis przyda si e w każdej kuchni.
Majonez bez jajek
Tradycyjny majonez musi zawierać żółto jaja, ubite z olejem na gładką, puszystą emulsję. Warto pamiętać, że w tym zestawie to nie jajko, a właśnie tłuszcz ma najwięcej kalorii. Przepis na bezjajeczny majonez nie jest więc sam z siebie dietetycznym zbawieniem.
Jaja są jednak produktem, który nie zawsze chętnie jadamy na surowo. Bezpieczeństwo żywności jest dziś na bezprecedensowo wysokim poziomie, a i tak zdarzają się jednak problemy. Jajka są zaś wyjątkowo narażone choćby na skażenie salmonellą.
Domowy majonez
Poza tymi argumentami jednak ten przepis na majonez bez jajek to prosty sposób na przygotowanie w domu sosu o wszechstronnych zastosowaniach. Niewielkim wysiłkiem możemy awaryjnie, by załatać bieżące braki, przygotować małą porcję takiego mleczno-olejnego sosu.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 50 ml mleka
- 100 ml oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- Ok. 30 ml soku z cytryny
- Sól
Mleko, olej i blender
Szybki majonez bez jajek przygotować można bez pracochłonnego lania oleju cienkim strumieniem i ubijania masy. Wystarczy połączyć w naczyniu mleko z olejem i zmiksować na spieniony płyn. Dodajemy Sól, sok z cytryny i musztardę.
Blenderem miksujemy wszystko tak długo, aż powstanie jednolita, gładka masa . Przelewamy ją do słoika. W lodówce można taki domowy, niepasteryzowany majonez przechowywać przez kilka dni.
Jako zamiennik majonezu można też użyć miękkiego awokado . Wystarczy zmiksować je z musztardą i sokiem z cytryny. To zdrowsza, choć droższa alternatywa, oparta o jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych.
Wypróbuj też przepisy na niezwykłe udka z kurczaka i bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty .