Smakosze.pl Przepisy Włóż do słoików i dodaj zalewę. Marynowany czosnek siostry Anastazji to mistrzostwo świata
Fot. Facebook/Siostra Anastazja, Canva/Africa Images

Włóż do słoików i dodaj zalewę. Marynowany czosnek siostry Anastazji to mistrzostwo świata

18 sierpnia 2024
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Do kanapek, do deski serów, koreczków, do dań z grilla. Marynowany czosnek jest jednym z tych przetworów, które robię każdego roku. Przetwory robiłam już z wielu przepisów, jednak czosnek przyrządzony według sposobu siostry Anastazji zdecydowanie smakuje mi najbardziej. Marynowane ząbki to mistrzostwo świata.

Siostra Anastazja wie, co dobre

O przepisach siostry Anastazji wie każdy, kto lubi gotować i szuka ciekawych pomysłów na dania. Kuchnia siostry opiera się na podstawowych składnikach i przyprawach , przez co trafia w gusta nawet najbardziej wybrednego smakosza.

Jednym z przepisów, na który trzeba zwrócić uwagę latem, jest właśnie marynowany czosnek . Siostra Anastazja dodaje do niego proste, aczkolwiek aromatyczne składniki, które sprawiają, że warzywo smakuje rewelacyjnie. Przetwory po prostu muszą znaleźć się w Twojej spiżarni.

czosnek marynowany.jpg
Fot. Canva/HandmadePictures
„Grzyb dla leniwych" opanował polskie lasy. Wrócisz z pełnym koszykiem, wystarczy wiedzieć, gdzie szukać

Czosnek marynowany siostry Anastazji

Składniki:

  • kilka główek czosnku
  • 4 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • ziarna pieprzu
  • łyżeczka gorczycy
  • 2 łyżki soli
  • 2 szklanki octu
  • 2 szklanki wody
  • 4 łyżki cukru

Jak zrobić czosnek do słoików na zimę?

Czosnek obierz i podziel na ząbki. Do garnka wlej wodę i ocet. Dodaj sól, cukier , liście laurowe i gorczycę. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Do każdego słoika wrzuć po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu.

Następnie włóż czosnek i zalej przygotowaną zalewą. Zakręć słoiki i włóż je do większego garnka. Zalej je wrzątkiem do ¾ wysokości i pasteryzuj przez około 10 minut. Słoiki po ostudzeniu wstaw do spiżarni lub piwnicy i ciesz się pysznymi przetworami przez całą zimę.

Przygotuj również dżem z cukinii z galaretką oraz kiszoną marchewkę . Przetwory są genialne!

czosnek marynowany.jpg
Fot. Canva/jarkec

Źródło: pyszności.pl, przepisy siostry Anastazji

Nacinam warzywa i zapiekam z tymi dodatkami. W kilka chwil mam pyszny obiad bez mięsa
Nasz czytelnik odwiedził lokal po Kuchennych Rewolucjach. „Testujemy przed emisją, ale odkrycie!"
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy