Włóż do słoja i zalej zalewą. Najlepszy prezent na Dzień Dziadka
Przetwory na prezent na Dzień Dziadka? Dlaczego nie! W końcu szukając upominku dla seniorów często kierujemy się zasadą podobną jak dzieci, kiedy przygotowują prezenty dla rodziców: nie musi być drogo, musi być od serca.
Golonka w słoiku
Golonka to dość trudny produkt. Można przygotować go na wiele sposobów, za każdym razem wymaga jednak cierpliwości i uwagi. Tymczasem ten przepis jest wyjątkowo prosty.
Golonkę wieprzową przygotowujemy tu w słoiku. Takie peklowanie mięsa to technika stara jak świat . Warto jednak pamiętać, że to od łacińskiej nazwy naczyń – botula – wzięło się określenie botulizmu, czyli zatrucia jadem kiełbasianym. Przed odstawieniem przetworów do spiżarni upewnijmy się więc, że pasteryzacja dała odpowiedni efekt.
Peklowana golonka
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Co mam to jem – Cezary. Autor przypomina tam, by golonkę kroić ze skórą, która jest największym nośnikiem smaku . Jeśli jednak troszczymy się o poziom cholesterolu dziadka, można lekko, choć na pewno nie w pełni, odtłuścić mięso.
Składniki
- 2 przednie golonki wieprzowe
- 5 ząbków czosnku
- Gorczyca biała i czarna
- Ziarna jałowca
- Ziele angielskie i liście laurowe
- Sól morska gruboziarnista, pieprz ziarnisty
Golonka na Dzień Dziadka
W moździerzu rozbijamy jałowiec, łyżkę pieprzu i gałkę muszkatołową. Mieszamy z 2-3 łyżeczkami soli. Czosnek obieramy i kroimy w niezbyt duże kawałki.
Gotujemy i odstawiamy do przestudzenia litr wody . Golonkę czyścimy i rozkrawamy na kawałki. Porcjujemy ją w średnią kostkę, by dobrze mieściła się do słoików.
Mięso nacieramy przygotowanymi przyprawami i odstawiamy na chwilę. Wyparzamy słoiki i nowe nakrętki. Upewniamy się, że ani jedne, ani drugie, nie są ubite ani wyszczerbione.
Mięso przekładamy do słoików, pozostawiając nieco wolnego miejsca u góry i nie ubijając specjalnie. Na wierzch każdego nasypujemy po łyżeczce białej i nieco mniej czarnej gorczycy. Wkładamy listek laurowy i po 3-4 ziarna ziela angielskiego. Zalewamy przegotowaną, letnią wodą do przykrycia.
Słoiki zakręcamy dokładnie. Układamy je na ściereczce w garnku i zalewamy wodą tak, by przykrywała je w całości. Wodę doprowadzamy do wrzenia i pasteryzujemy przez godzinę .
Następnego dnia powtarzamy pasteryzację przez 45 minut. Trzeciego dnia pasteryzujemy słoiki jeszcze raz, przez pół godziny . Jeśli proces przebiegł poprawnie, golonka po przestudzeniu jest gotowa do przestawienia do lodówki.
Wypróbuj też przepisy na gołąbki Ewy Wachowicz i próżniowe pakowanie jedzenia .