Smakosze.pl Przepisy Włóż do słoja i zalej zalewą. Najlepszy prezent na Dzień Dziadka
Fot. youtube.com/comamtojemcezary

Włóż do słoja i zalej zalewą. Najlepszy prezent na Dzień Dziadka

21 stycznia 2025

Przetwory na prezent na Dzień Dziadka? Dlaczego nie! W końcu szukając upominku dla seniorów często kierujemy się zasadą podobną jak dzieci, kiedy przygotowują prezenty dla rodziców: nie musi być drogo, musi być od serca.

Golonka w słoiku

Golonka to dość trudny produkt. Można przygotować go na wiele sposobów, za każdym razem wymaga jednak cierpliwości i uwagi. Tymczasem ten przepis jest wyjątkowo prosty.

Golonkę wieprzową przygotowujemy tu w słoiku. Takie peklowanie mięsa to technika stara jak świat . Warto jednak pamiętać, że to od łacińskiej nazwy naczyń – botula – wzięło się określenie botulizmu, czyli zatrucia jadem kiełbasianym. Przed odstawieniem przetworów do spiżarni upewnijmy się więc, że pasteryzacja dała odpowiedni efekt.

marynowanie golonki
Fot. youtube.com/comamtojemcezary
Wzięli pod lupę jabłka z Biedronki i Lidla. Wyniki testu nie pozostawiają wątpliwości

Peklowana golonka

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Co mam to jem – Cezary. Autor przypomina tam, by golonkę kroić ze skórą, która jest największym nośnikiem smaku . Jeśli jednak troszczymy się o poziom cholesterolu dziadka, można lekko, choć na pewno nie w pełni, odtłuścić mięso.

Składniki

  • 2 przednie golonki wieprzowe
  • 5 ząbków czosnku
  • Gorczyca biała i czarna
  • Ziarna jałowca
  • Ziele angielskie i liście laurowe
  • Sól morska gruboziarnista, pieprz ziarnisty

Golonka na Dzień Dziadka

W moździerzu rozbijamy jałowiec, łyżkę pieprzu i gałkę muszkatołową. Mieszamy z 2-3 łyżeczkami soli. Czosnek obieramy i kroimy w niezbyt duże kawałki.

Gotujemy i odstawiamy do przestudzenia litr wody . Golonkę czyścimy i rozkrawamy na kawałki. Porcjujemy ją w średnią kostkę, by dobrze mieściła się do słoików.

Mięso nacieramy przygotowanymi przyprawami i odstawiamy na chwilę. Wyparzamy słoiki i nowe nakrętki. Upewniamy się, że ani jedne, ani drugie, nie są ubite ani wyszczerbione.

Mięso przekładamy do słoików, pozostawiając nieco wolnego miejsca u góry i nie ubijając specjalnie. Na wierzch każdego nasypujemy po łyżeczce białej i nieco mniej czarnej gorczycy. Wkładamy listek laurowy i po 3-4 ziarna ziela angielskiego. Zalewamy przegotowaną, letnią wodą do przykrycia.

Słoiki zakręcamy dokładnie. Układamy je na ściereczce w garnku i zalewamy wodą tak, by przykrywała je w całości. Wodę doprowadzamy do wrzenia i pasteryzujemy przez godzinę .

Następnego dnia powtarzamy pasteryzację przez 45 minut. Trzeciego dnia pasteryzujemy słoiki jeszcze raz, przez pół godziny . Jeśli proces przebiegł poprawnie, golonka po przestudzeniu jest gotowa do przestawienia do lodówki.

Wypróbuj też przepisy na gołąbki Ewy Wachowicz i próżniowe pakowanie jedzenia .

golonka przed zalaniem
Fot. youtube.com/comamtojemcezary
Kaszanka pieczona z tym dodatkiem nie ma sobie równych. Zapomniany przepis
Służby zatrzymały ponad 24 tony na granicy. To nie mogło wjechać do Polski
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy