Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Hit to mało powiedziane
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 21.01.2025 13:54

Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Hit to mało powiedziane

Ewa Wachowicz i gołąbki
Fot. Canva; Facebook/@Ewa Wachowicz

Ewa Wachowicz pokazała nietypowy sposób na podanie gołąbków. Kucharka zalewa je tradycyjną zupą, dzięki czemu mają smakować wybornie. Sos pomidorowy jest przy niej bez szans. Wypróbuj jej przepis, a gwarantujemy, że się nie zawiedziesz. 

Niespotykane gołąbki Wachowicz

Gołąbki, podobnie jak inne, tradycyjne dania kuchni polskiej, są znane każdemu. Sporym zaskoczeniem może być jednak przepis od Ewy Wachowicz, która zawijany w kapustę farsz podaje z… żurkiem. Zupa sprawi, że gołąbki będą smakowały zupełnie inaczej, a mówiąc precyzyjniej – wybornie.

Przepis na danie umieściliśmy w dalszej części tekstu. Stosując się do podanych tam wskazówek, będziesz mieć pewność, że gołąbki nie rozpadną się po zetknięciu z zupą, a całe danie wyjdzie po prostu doskonale. Samo przygotowanie jest banalne, ale trzeba poświęcić odrobinę czasu i cierpliwości. Mimo to dla takiego kulinarnego eksperymentu warto to zrobić. 

go łą.jpg
Fot. Canva/arfo
Pokrój kurczaka i zalej tym sosem. Obiad dla całej rodziny za grosze

Z czego składają się gołąbki Wachowicz?

Gołąbki z przepisu Wachowicz, oprócz podania ich w zupie, niczym nie różnią się od tych tradycyjnych. Jednak dla przypomnienia umieszczamy listę z potrzebnymi składnikami. Wśród nich najważniejsze jest mięso, dlatego zadbaj o to, aby było dobrej jakości, a całe danie zyska na smaku. Pamiętaj również, aby trzymać się podanych na liście proporcji i nie przesadzić z ilością użytych przypraw.

Składniki:

  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 400 g ryżu
  • 2 cebule
  • 3 szklanki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 szklanka żurku
  • pieprz
  • sól

Przepis na gołąbki w żurku

Przygotowanie gołąbków rozpocznij od ugotowania kapusty. Do osolonego wrzątku włóż warzywo i gotuj je przez 30 minut. Po tym czasie obierz warzywo z liści i wytnij ich twarde części.

Na patelnię wlej oliwę i rozgrzej ją. Następnie wsyp ryż, a kiedy się zeszkli, wlej wodę, całość posól i gotuj na małym ogniu. Ma się gotować, do momentu wchłonięcia przez ryż całej wody. 

W czasie gotowania na drugiej patelni rozgrzej masło i podsmaż na niej posiekaną w kostkę cebulę. Dodaj także drobno posiekany czosnek, a następnie mięso. Wymieszaj składniki i kontynuuj smażenie. Na koniec dodaj ryż, pieprz, sól i połącz składniki w jednolity farsz.

Na każdy liść nałóż farsz i zawiń go. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż liście i ułóż na nich gołąbki. Przykryj je także liśćmi z zewnątrz, a całość zalej śmietaną wymieszaną z żurkiem. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz w nim gołąbki przez 1,5 godziny. Gotowe podawaj na obiad.

Sprawdź także przepis na zapomnianą zupę oraz dowiedz się, jaki produkt pojawił się w Lidlu w niskiej cenie

gołąbki w zupie.jpg
Fot. Canva/Proformabooks