Smakosze.pl Przepisy Włóż golonkę do garnka, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu. To co z tego wyjdzie jest niesamowite
Screen z filmu na kanale YouTube Olgas Küche

Włóż golonkę do garnka, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu. To co z tego wyjdzie jest niesamowite

1 października 2023

Golonkę można przygotować na wiele sposobów. Mój mąż znalazł niedawno ciekawy przepis, w którym mięso podaje się na zimno. Przygotowanie zajęło mu chwilę, ale jedzący mięso goście byli zachwyceni.

Pyszna golonka w formie przystawki

Za golonką nie przepadałam, nawet gdy jeszcze jadłam produkty odzwierzęce. Zwyczajnie nie pasowało mi, że jest aż tak tłusta. Długo gotowane mięso w wersji na zimno jednak zachwyca smakiem i wcale nie wydaje się ciężkie.

Składniki:

  • 2-3 litry zimnej wody
  • 2 spore golonki
  • 1 większa marchew
  • 1 spora cebula
  • 200 g ogórków kiszonych
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 1,5 łyżki soli
  • pół pęczka natki pietruszki

Lista składników nie jest długa. Przygotowanie jednak zajmie całkiem sporo czasu. Zerknijcie na instrukcję , zamieszczoną w dalszej części artykułu i — jeśli lubicie golonkę — rozważcie jej przygotowanie. W tej wersji podobno jest fantastyczna.

Golonke łączę z dodatkami.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Olgas Küche
To ciasto jest niesamowite, zawsze się udaje i znika niemal od razu. Lepiej zrób 2 blaszki

Jak zrobić znakomitą golonkę? Przepis męża jest doskonały.

Oczyszczoną golonkę wkładam do garnka i zalewam zimna wodą. Będę ją gotować przez 3 godziny. Na początku przyrządzam bez przykrycia, usuwając pojawiające się na powierzchni szumy. Potem garnek przykrywam.

Po godzinie wrzucam cebulę i marchew. Dodaję też sól. Kontynuuję gotowanie przez 1,5 godziny i dodaję pieprz ziarnisty. Po upłynięciu kolejnych 70 minut wrzucam liście laurowe. Gotowe golonki wyjmuję z wywaru. Zachowuję go, a mięso obieram z kości.

Dokładnie oddzielam tłuszcz od skóry — będzie potrzebny do tej przystawki. Można ją przygotować w dwóch wersjach. Obie zakładają, że siekaną golonkę połączymy z rozdrobnionym tłuszczem spod skóry, natką pietruszki oraz ogórkami kiszonymi i przeniesiemy tę masę do formy, na koniec zalewając ją bulionem z garnka.

Pierwsza jednak przewiduje, że w keksówce ułożymy kawałki skóry. Ponieważ golonki wystarczy na dwie keksówki specjału, możecie wybrać, czy robicie dwie różne wersje, czy też tylko jedną i pozbywacie się skórki.

Każdorazowo do formy trzeba wlać po 100-150 ml bulionu powstałego w garnku i docisnąć masę mięsną tak, aby uzyskać coś na kształt zbitego pasztetu. Gotowy wyrób trzeba dobrze schłodzić, by tłuszcz zastygł, a całość była zwarta. Najlepiej wstawić go na całą noc do lodówki.

Jak podawać golonkę na zimno?

Po schłodzeniu przystawkę można zjadać z chlebem, pokrojoną w niezbyt grube plastry. Polecamy serwowanie jej z zimnymi sosami np. z tartym chrzanem, ostrym ajwarem czy żurawiną ze słoika.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na przystawki. Oprócz golonki polecamy tatara wołowego od Tomasza Strzelczyka . Być może skuszą was też znakomite ziemniaki po szwedzku .

Pyszna golonka na zimno.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Olgas Küche
Wygląda i smakuje jak kurczak, a jest bez grama mięsa. Zrobisz to z produktu, który każdy ma w kuchni
To jedyny sposób na soczyste i miękkie kotlety schabowe. Właśnie tak robiła je moja kochana babcia
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy