Włóż golonkę do garnka, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu. To co z tego wyjdzie jest niesamowite
Golonkę można przygotować na wiele sposobów. Mój mąż znalazł niedawno ciekawy przepis, w którym mięso podaje się na zimno. Przygotowanie zajęło mu chwilę, ale jedzący mięso goście byli zachwyceni.
Pyszna golonka w formie przystawki
Za golonką nie przepadałam, nawet gdy jeszcze jadłam produkty odzwierzęce. Zwyczajnie nie pasowało mi, że jest aż tak tłusta. Długo gotowane mięso w wersji na zimno jednak zachwyca smakiem i wcale nie wydaje się ciężkie.
Składniki:
- 2-3 litry zimnej wody
- 2 spore golonki
- 1 większa marchew
- 1 spora cebula
- 200 g ogórków kiszonych
- 5 liści laurowych
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 1,5 łyżki soli
- pół pęczka natki pietruszki
Lista składników nie jest długa. Przygotowanie jednak zajmie całkiem sporo czasu. Zerknijcie na instrukcję , zamieszczoną w dalszej części artykułu i — jeśli lubicie golonkę — rozważcie jej przygotowanie. W tej wersji podobno jest fantastyczna.
Jak zrobić znakomitą golonkę? Przepis męża jest doskonały.
Oczyszczoną golonkę wkładam do garnka i zalewam zimna wodą. Będę ją gotować przez 3 godziny. Na początku przyrządzam bez przykrycia, usuwając pojawiające się na powierzchni szumy. Potem garnek przykrywam.
Po godzinie wrzucam cebulę i marchew. Dodaję też sól. Kontynuuję gotowanie przez 1,5 godziny i dodaję pieprz ziarnisty. Po upłynięciu kolejnych 70 minut wrzucam liście laurowe. Gotowe golonki wyjmuję z wywaru. Zachowuję go, a mięso obieram z kości.
Dokładnie oddzielam tłuszcz od skóry — będzie potrzebny do tej przystawki. Można ją przygotować w dwóch wersjach. Obie zakładają, że siekaną golonkę połączymy z rozdrobnionym tłuszczem spod skóry, natką pietruszki oraz ogórkami kiszonymi i przeniesiemy tę masę do formy, na koniec zalewając ją bulionem z garnka.
Pierwsza jednak przewiduje, że w keksówce ułożymy kawałki skóry. Ponieważ golonki wystarczy na dwie keksówki specjału, możecie wybrać, czy robicie dwie różne wersje, czy też tylko jedną i pozbywacie się skórki.
Każdorazowo do formy trzeba wlać po 100-150 ml bulionu powstałego w garnku i docisnąć masę mięsną tak, aby uzyskać coś na kształt zbitego pasztetu. Gotowy wyrób trzeba dobrze schłodzić, by tłuszcz zastygł, a całość była zwarta. Najlepiej wstawić go na całą noc do lodówki.
Jak podawać golonkę na zimno?
Po schłodzeniu przystawkę można zjadać z chlebem, pokrojoną w niezbyt grube plastry. Polecamy serwowanie jej z zimnymi sosami np. z tartym chrzanem, ostrym ajwarem czy żurawiną ze słoika.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na przystawki. Oprócz golonki polecamy tatara wołowego od Tomasza Strzelczyka . Być może skuszą was też znakomite ziemniaki po szwedzku .