Smakosze.pl Przepisy Włóż kurczaka w kapustę i zasyp ryżem. Każdy powinien to znać, dosłownie genialne
fot. youtube.com/smacznytv

Włóż kurczaka w kapustę i zasyp ryżem. Każdy powinien to znać, dosłownie genialne

4 września 2024

Niezwykły i bardzo nietypowy obiad złożony z pieczonego mięsa, ryżu i warzyw. A co najlepsze – z tego wszystkiego przygotowanego na raz. Wystarczy w prosty sposób połączyć bogactwo składników. Poniżej znajdziesz wszystkie szczegóły na ten temat.

Zapiekane mięso w kapuście

Faszerowanie kapusty niejedno ma oblicze. Można przygotować tradycyjne gołąbki z mięsa mielonego, zawijając je w pojedyncze liście warzywa. Można też – jak w wypadku tego dania – wydrążyć kapustę i nafaszerować ją w całości. Wśród wielu zalet tego pomysłu jest i ten, że na dobre zmieniają się dzięki temu proporcje mięsa i warzyw.

W przepisie tym w znanej nam z gołąbków roli występuje także ryż. Warto pamiętać o możliwości gotowania go czy makaronu razem z potrawą. Dzięki temu nie wylewamy z wodą właściwości odżywczych, a dodatek przesiąka pełnią smaku.

wydążanie kapusty
fot. youtube.com/smacznytv
Te naleśniki na słodko mogę jeść cały czas. Pyszny farsz ze śliwką to mistrzostwo świata

Pieczony kurczak na obiad

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv, gdzie pokazana jest inaczej przyprawiona wersja podobnego dania. Kapusta to świetny sprzymierzeniec diety . Najbardziej niskokalorycznym wydaniem tego dania będzie więc pierś drobiowa. Można też użyć udek, które sprawdzą się równie dobrze.

Składniki

  • 1 duża kapusta
  • 800 g mięsa drobiowego
  • 250 g ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • Opcjonalnie: 150 g pieczarek
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 100 ml śmietany 12%
  • Po 1 łyżeczce papryki, suszonego czosnku, oregano
  • Szczypta pieprzu cayenne
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, oliwa

Faszerujemy kapustę kurczakiem

Pierś kurczaka kroimy w kostkę . Jeśli używamy udek – pozostawiamy je w całości. Mięso nacieramy mieszanką przypraw, polewamy oliwą i odstawiamy do zamarynowania.

Z kapusty odcinamy podstawę, wycinamy głąb i wydrążamy , by uzyskać dużo przestrzeni do faszerowania. Ustawiamy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Do środka upychamy mięso. Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki . Układamy je razem z czosnkiem warstwą na mięsie i zalewamy oliwą.

Na wierzch warzyw nasypujemy ryż. Zalewamy go bulionem, a następnie śmietaną . Dodajemy liść laurowy. Przykrywamy odkrojonym spodem warzywa. Kapustę pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni .

Po upływie tego czasu wyjmujemy kapustę z piekarnika . Za pomocą talerza przekładamy ją do góry nogami, przekrajamy i zdejmujemy z mięsa. Pyszne i efektowne danie jest gotowe do postawienia na stół .

Wypróbuj też przepisy na surówkę z cukinii i sałatkę z dyni .

gotowy obiad.jpg
fot. youtube.com/smacznytv
Uwielbiane mięso łączę z pysznym sosem. Przygotowanie obiadu zajmuje 30 minut
Starłem marchewkę i połączyłem z resztą składników. Wyszło prawdziwe cudo
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy