Włóż kurczaka w kapustę i zasyp ryżem. Każdy powinien to znać, dosłownie genialne
Niezwykły i bardzo nietypowy obiad złożony z pieczonego mięsa, ryżu i warzyw. A co najlepsze – z tego wszystkiego przygotowanego na raz. Wystarczy w prosty sposób połączyć bogactwo składników. Poniżej znajdziesz wszystkie szczegóły na ten temat.
Zapiekane mięso w kapuście
Faszerowanie kapusty niejedno ma oblicze. Można przygotować tradycyjne gołąbki z mięsa mielonego, zawijając je w pojedyncze liście warzywa. Można też – jak w wypadku tego dania – wydrążyć kapustę i nafaszerować ją w całości. Wśród wielu zalet tego pomysłu jest i ten, że na dobre zmieniają się dzięki temu proporcje mięsa i warzyw.
W przepisie tym w znanej nam z gołąbków roli występuje także ryż. Warto pamiętać o możliwości gotowania go czy makaronu razem z potrawą. Dzięki temu nie wylewamy z wodą właściwości odżywczych, a dodatek przesiąka pełnią smaku.
Pieczony kurczak na obiad
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv, gdzie pokazana jest inaczej przyprawiona wersja podobnego dania. Kapusta to świetny sprzymierzeniec diety . Najbardziej niskokalorycznym wydaniem tego dania będzie więc pierś drobiowa. Można też użyć udek, które sprawdzą się równie dobrze.
Składniki
- 1 duża kapusta
- 800 g mięsa drobiowego
- 250 g ryżu
- 2 marchewki
- 1 cebula
- Opcjonalnie: 150 g pieczarek
- 100 ml bulionu drobiowego
- 100 ml śmietany 12%
- Po 1 łyżeczce papryki, suszonego czosnku, oregano
- Szczypta pieprzu cayenne
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz, oliwa
Faszerujemy kapustę kurczakiem
Pierś kurczaka kroimy w kostkę . Jeśli używamy udek – pozostawiamy je w całości. Mięso nacieramy mieszanką przypraw, polewamy oliwą i odstawiamy do zamarynowania.
Z kapusty odcinamy podstawę, wycinamy głąb i wydrążamy , by uzyskać dużo przestrzeni do faszerowania. Ustawiamy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Do środka upychamy mięso. Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki . Układamy je razem z czosnkiem warstwą na mięsie i zalewamy oliwą.
Na wierzch warzyw nasypujemy ryż. Zalewamy go bulionem, a następnie śmietaną . Dodajemy liść laurowy. Przykrywamy odkrojonym spodem warzywa. Kapustę pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni .
Po upływie tego czasu wyjmujemy kapustę z piekarnika . Za pomocą talerza przekładamy ją do góry nogami, przekrajamy i zdejmujemy z mięsa. Pyszne i efektowne danie jest gotowe do postawienia na stół .
Wypróbuj też przepisy na surówkę z cukinii i sałatkę z dyni .