Smakosze.pl Produkty Włożyła twaróg na 3 dni do dziury w ziemi. W głowie się nie mieści co wykopała
Fot. tiktok/domsloncaiowcy

Włożyła twaróg na 3 dni do dziury w ziemi. W głowie się nie mieści co wykopała

23 listopada 2024

Twaróg jest lubianym elementem naszej diety. Jednak, co się stanie, gdy zakopiemy go w ziemi? To sprawdziła pewna internautka i wykopała umrzyka. Nazwa odstrasza, ale smak zachwyca.

Twaróg zakop w ziemi

Twaróg kupimy właściwie w każdym sklepie spożywczym i markecie . Jest smaczny i zdrowy. Jadamy go z pieczywem, dodajemy do naleśników, ciast, czy deserów. Wiadomo, że twaróg przygotowany w domu jest najlepszy i najbardziej wartościowy.

Teraz użytkowniczka TikToka, która na tej platformie działa jako domsloncaiowcy, pokazała, jak robi wyjątkowy twaróg. Nosi on nazwę umrzyk, bo jest zakopywany w ziemi . Ten twaróg ziemny, zwany też zakopańcem, w ziemi dojrzewa. Dzięki temu zyskuje charakterystyczny ziemny posmak. Nie przeszkadza on nawet w słodkich deserach.

twaróg
Fot. Canva/aga7ta
Upiekłam na próbę ciasto z serem od Heni. W życiu lepszego nie jadłam

Umrzyk, czyli nie taki straszny twaróg

Użytkowniczka TikToka pokazała na swoim kanale domsloncaiowcy film, na którym zakopuje twaróg w ziemi . Najpierw jednak twaróg owija dwoma ścierkami. Potem kopie dziurę w ziemi o głębokości 40 cm. Umrzyk ma spędzić w niej 3 dn i.

Internautka w opublikowanym filmie mówiła:

Mam nadzieję, że się nie rozczaruję, ale zakładam każdą z opcji

Po zakopaniu warto miejsce, w którym spoczął twaróg oznaczyć np. drewnem. Wszystko po to, by wiedzieć, skąd go wykopać. Internautka w kolejnym filmie pokazała, jak odkopuje twaróg. Jak wyszedł umrzyk? Czy nadawał się do jedzenia?

Jak smakuje umrzyk?

Internautka po 3 dniach odkopała twaróg . Czy w umrzyku nie pojawiły się robaki? Tego obawiali się użytkownicy TikToka . Po odwinięciu ze ścierek okazało się, że umrzyk jest biały i wspaniale się prezentuje. Autorka nagrania mówiła na filmie:

Jakie to jest dobre!

Cześć twarogu została doprawiona przyprawami, a część została sauté. Twaróg umrzyk trafił do lodówki. Jak smakuje umrzyk? Autorka nagrania wyjaśniała:

Jest bardzo mleczny, bardzo delikatny, może nawet nieco słodkawy i jest przepyszny. Musicie spróbować!

Umrzyk od dawien dawna był robiony w Polsce. Pochodzi jednak z XV wieku z Włoch. Charakteryzuje się wilgotnością i pysznym smakiem. Pisaliśmy o tym, co warto dodać do wody, by lepiej spać. Polecaliśmy przepis na smaczna i rozgrzewającą zupę.

Źródło i video: tiktok/domsloncaiowcy

Wsyp 2 łyżki do masy na kluski śląskie. Wyjdą mięciutkie i delikatne
Ryba niemal bez ości i lepsza od wołowiny. Mięso rozpływa się w ustach, 100 razy smaczniejsze od karpia
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy