Smakosze.pl Przepisy Wolę te placki nawet od ziemniaczanych. Są tak dobre, że każdy prosi o dokładki
Fot. Canva/Pawel Gerasimenko

Wolę te placki nawet od ziemniaczanych. Są tak dobre, że każdy prosi o dokładki

4 kwietnia 2024

Czy jesteście smakoszami placków ziemniaczanych? Jeśli nie potraficie sobie ich odmówić, to mam dla was znakomity przepis. Dzięki niemu przyrządzicie placki, które są dużo smaczniejsze od ziemniaczanych. Z dodatkiem delikatnego warzywa, czosnku i przypraw będą idealne na wiosenny obiad.

Placki lepsze nawet od tradycyjnych ziemniaczanych

Jakie są najpopularniejsze placki w Polsce? Obstawiam ziemniaczane, które przyrządza się już od pokoleń. Podawane ze śmietaną, sosami, mięsem, a nawet na słodko, są jednym z najbardziej lubianych dań obiadowych. Często je smażyłam, jednak ostatnio to się zmieniło.

Wszystko dzięki przepisowi na placki z cukinii . Delikatne, o lekko orzechowym smaku, są daniem, którym zajada się moja rodzina. Do placków dodaję też sporo czosnku i wędzonej papryki. Efekt jest wyborny. Pyszne danie cieszy się dużym powodzeniem i szybko znika z talerzy. Zrób je według tego przepisu na wiosenny obiad.

cukinia
Fot. Canva/Ellie Burgin
Ułóż plastry boczku na papierze do pieczenia i zwiń w rulon. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

Jak zrobić placki z cukinii?

Składniki:

  • 3 młode cukinie
  • 2 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • wędzona papryka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie placków zacznij od umycia cukinii , osuszenia i obcięcia końców. Następnie cukinie zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posól i odstaw. Po kilku minutach odciśnij nadmiar wody i przełóż do miski. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę.

Teraz wbij jajko, wsyp mąkę, dopraw solą, pieprzem i wędzoną papryką. Wymieszaj składniki i rozgrzej olej na patelni. Łyżką nakładaj masę i smaż placki z dwóch stron na złoty kolor . Po usmażeniu placki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Pyszne sposoby na placki z cukinii

Placki z cukinii wychodzą bardzo smaczne. Mają lekko orzechowy smak i są pełne czosnku oraz wędzonej papryki. Można je podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany, koperku i mięs. Gwarantuję, że są niezwykle apetyczne i warto przyrządzić je na wiosenny obiad .

U mnie w domu zwykle szybko znikają z talerzy, a rodzina prosi o dokładki. Tak pyszne danie jest też szybkie i proste w przygotowaniu . Niedużo pracy i znakomity efekt na talerzu. Pisaliśmy o tym, jak ugotować lekką i zdrową zupę ogórkową. Podawaliśmy przepis na chrupiącą sałatkę od Tomasza Strzelczyka.

placki
Fot.Canva/peredniankina
Kładę surowy makaron na patelnię i polewam oliwą. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
Takich skrzydełek nie zjesz nawet w KFC. Ich sekret tkwi w wyjątkowej marynacie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy