Takich skrzydełek nie zjesz nawet w KFC. Ich sekret tkwi w wyjątkowej marynacie
Spróbuj skrzydełek z tego przepisu, a już nigdy nie pójdziesz do KFC. Te są smaczniejsze i przygotowywane na mniejszej ilości tłuszczu. Ich niesamowity smak tkwi w marynacie, którą zrobisz właśnie z tym przepisem.
Skrzydełka lepsze niż z KFC
Zrób skrzydełka kurczaka z tego przepisu, a gwarantuje ci, że już nigdy nie pójdziesz do popularnej restauracji fast food. Te będą nie tylko smaczniejsze, ale też znacznie zdrowsze. Wszystko dlatego, że nie są smażone w głębokim tłuszczu. A marynata nada im soczystości i smaku.
Koniecznie zrób te skrzydełka i zaskocz swoją rodzinę. Smak tych skrzydełek zachwyci ich tak bardzo, że będziesz musiała robić je bardzo często. Będą cię wprost błagali o ten przysmak. Zrób i przekonaj się, jakie są pyszne.
Naleśniki zrobisz bez jajek, mleka i mąki. Szkoda, że dopiero teraz poznałam ten przepisNie tylko mięso
Głównym składnikiem tego przepisu są oczywiście skrzydełka z kurczaka. Dlatego zadbaj, aby było świeże i pochodziło z dobrego i sprawdzonego sklepu. Nie zapomnij także o składnikach na marynatę. One z kolei zagwarantują, że mięso będzie smakowało wyjątkowo.
Sprawdź, co będzie ci potrzebne i zaczynamy przygotowania. Tylko nie pomiń żadnego ze składników. Podobny przepis znajduje się na kanale Schneller Koch, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- ok 2 kg skrzydełek z kurczaka
- 30 skrobi ziemniaczanej
- 15 g soli
- 15 g czosnku granulowanego
- 20 g mielonej papryki słodkiej
- 20 g mielonej papryki wędzonej
- 5 g mielonej papryczki chilli
- 30 g miodu
- 70 g masła
- 60 g sosu sriracha (opcjonalnie)
- pieprz
Przepis na skrzydełka
Skrzydełka z kurczaka dokładnie umyj, a następnie wytrzyj ręcznikiem papierowym. Pokrój je na mniejsze części. Do miski wsyp skrobię ziemniaczaną, sól, słodką paprykę mieloną, granulowany czosnek, pieprz. Wymieszaj przyprawy.
Do dużej miski przełóż mięso i obsyp je przygotowanymi chwilę wcześniej przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj, w taki sposób, aby mięso zostało obtoczone w przyprawach. Na blaszce ustaw kratkę do pieczenia. Ułóż na niej kawałki mięsa. Piecz je w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 50 minut.
Do garnka włóż miód oraz wlej sos srirache. Wymieszaj składniki i podgrzewaj na małym ogniu. Kiedy sos zacznie bulgotać, dodaj masło. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się masła. Dopraw pieprzem oraz solą. Wymieszaj i podgrzewaj przez chwilę.
Upieczone kawałki mięsa przełóż do miski. Wlej sos i dokładnie wymieszaj. Gotowe skrzydełka możesz podać z dodatkiem frytek. Sprawdź, co podać na Wielkanoc zamiast faszerowanych jajek oraz poznaj przepis na ciasto bez pieczenia.