Wrzuć do kawy 2 sztuki. Korzyści są boskie, samo zdrowie
Kontrowersje wokół kawy jako rzekomo nie najlepszej dla zdrowia trwają mimo tego, że mamy liczne badania, które pomogłyby je rozwiać. Jednak z pewnymi dodatkami kawa z pewnością jest bardziej zdrowa niż bez nich. Tak jest z goździkami – orientalną przyprawą o niezwykłych właściwościach.
Kawa – pobudzający napój
Mit o kawie jako napoju o szczególnych właściwościach buduje się już od ponad 300 lat. Każdy, kto w XVIII czy XIX wieku próbował kawy po raz pierwszy, odnotowywał jej dziwny, niezwykle pobudzający efekt dla organizmu. Dziś aż dziwnie czyta się o tych odkryciach, zanotowanych w pamiętnikach czy traktatach.
Kawa jest bowiem elementem naszego codziennego życia. Spowszedniała nam i traktujemy ją po prostu jako codzienny stymulant. Z drugiej strony – wielu odczuwa pobudzenie nawet tam, gdzie ilości odpowiedzialnej za to kofeiny nie są wielkie, np. w kawie z ekspresu ciśnieniowego.
Kawa: zdrowa czy nie
Wyjaśnijmy więc od razu: wieści o szkodliwości kawy, zakorzenione jako stereotypy od dekad, są mocno przesadzone . Nie ma dowodów, że umiarkowane picie kawy – do dwóch filiżanek dziennie – przekłada się na problemy zdrowotne. Wręcz przeciwnie – kofeinę doceniamy dziś bardziej niż wcześniej, choćby ze względu na dobre działanie na układ nerwowy.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Ta zawarta w kawie substancja obniża ryzyko wystąpienia chorób serca czy udaru. Badania wiążą ją też z działaniem przeciwdepresyjnym. Ma pobudzać organizm do produkcji serotonin y (której niedostatek jest wiązany z depresją) i hormonów, które pobudzają, nie wprowadzając stanu napięcia nerwowego. Przyczynia się więc także do większego spalania kalorii .
Zdrowe dodatki do kawy
Czy kawa może jeszcze zyskać na zdrowotnych właściwościach? Jak najbardziej! Zwłaszcza że jej smak doskonale komponuje się z przyprawami korzennymi, wśród których są takie zasługujące na miano leków.
Jedną z takich przypraw, kojarzonych z piernikiem i pełnymi w smaku, niezbyt słodkimi deserami, są goździki. Wysuszone nierozwinięte pąki kwiatowe czapetki pachnącej mają dobrze znany, trudny do opisania słowami aromat. Mają też jednak tak wiele właściwości zdrowotnych , że aż trudno je wymienić. Ale spróbujmy.
Goździki w kawie
Goździki znajdują zastosowanie jako przyprawa do dań , lecz także w świecie medycyny. Dotyczy to zarówno tej konwencjonalnej, jak i choćby w ajurwedyjskiej. Znane były od tysięcy lat i ludzie już od dawna znają ich właściwości.
Po pierwsze – mają one autentyczne działanie przeciwbólowe. Uśmierzają więc różnego rodzaju bóle reumatyczne. Łagodzą stany zapalne, w tym te w przewodzie pokarmowym, który wzmacniają i poprawiają jego perystaltykę. Eugenol , który jest głównym olejkiem w goździkach, działa nie tylko przeciwbólowo, lecz także zabija bakterie, grzyby i wirusy .
Ze wszystkich tych właściwości można skorzystać, dodając goździki do porannej kawy. 2-3 sztuki można po prostu wrzucić do filiżanki po zaparzeniu i odstawić pod przykryciem na kilka minut. Goździki można też kupić w wersji mielonej. Taką zaś łatwo dodać do kolby ekspresu ciśnieniowego lub do porcji kawy przelewowej w filtrze.
Wypróbuj też przepisy na staropolski bigos Heni i idealną karpatkę .