Wrzuć pomidory na patelnię i rozgnieć. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
W zalewie zalew pomidorowych zapominamy czasem, że najlepszą przygotowuje się z surowych pomidorów. Warto więc przypomnieć: w sezonie, kiedy świeże, pachnące krajowe pomidory są łatwo dostępne i dość tanie, nie idziemy na kompromisy. Pamiętajmy o sosie ze świeżych pomidorów.
Sos pomidorowy z puszki
Zimą użycie puszek z krojonymi pomidorami jest bardzo uzasadnione. Przetwórcy zadbali przecież o to, żeby zapuszkować te warzywa/ owoce wtedy, kiedy są najtańsze i najpełniejsze w smaku. Minęły już też czasy koncentratu pomidorowego, który czasem, owszem, przydaje się – ale nie jako sos na pizzę czy do makaronu.
Wybierajmy więc puszki pomidorów swojej ulubionej marki – ale tylko zimą. Kiedy pomidory kosztują niemałe pieniądze, a w zamian dostajemy importowane odmiany. Selekcjonowane są one pod kątem wyglądu i wytrzymałości w transporcie, a mniej pod względem smaku. Latem zaś – dobre, polskie pomidory w wielu odmianach są świetne nie tylko w sałatkach, lecz także na sos .
Sos ze świeżych pomidorów
Jak taki sos przygotować? Wystarczy do tego najprostszy patent. Wystarczy usmażyć pomidory. Podobną metodą podzielił się ostatnio kanał With Sousou na Facebooku, skąd zaczerpnęliśmy ilustrację wyróżniającą ten tekst. Taki sos sprawdzi się świetnie zarówno do makaronu, jak i do pizzy i w wielu innych zastosowaniach, które mogą z łatwością przyjść do głowy.
Składniki
- 3-4 dorodne pomidory
- Garść świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- Łyżka oregano
- Sól, pieprz
Domowy sos pomidorowy
Pomidory nakrawamy ostrym nożem na krzyż na czubku. Zalewamy je wrzącą wodą, by były w całości przykryte. Czekamy, aż skóra zacznie się rolować na nacięciu.
Delikatnie wyjmujemy pomidory z miski i obieramy ze skóry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i umieszczamy na niej pomidory. Ubijakiem do ziemniaków miażdżymy je na bezkształtną masę. Dodajemy sól, pieprz i oregano, a także przeciśnięty przez praskę czosnek.
Patelnię nakrywamy i dusimy pomidory przez 5-7 minut . Dorzucamy porwaną na małe kawałki bazylię, mieszamy i dusimy jeszcze przez 3 minuty . Sos podajemy ze świeżym makaronem, który można ugotować w pomidorach – dosypując odmierzoną porcję i uzupełniając wodę, aż makaron będzie al dente. Podobnie postąpić można z fasolką szparagową. Wystudzony taki sos świetnie sprawdzi się do pizzy.
Wypróbuj też przepisy na doskonały jagodowy farsz do pierogów i sałatkę z buraczków według siostry Anastazji .