Mama nauczyła mnie jak usunąć pestki z jeżyn. Nie ma lepszego sposobu
Na ryneczkach pojawiły się jeżyny. Ten sezonowy owoc jest niezwykle smaczny, ale każda kucharka i kucharz stają przed poważnym problemem. Chodzi o to, jak usunąć pestki. Poznaj sprawdzony sposób, a będziesz stosować go za każdym razem.
Pierwsze jeżyny już są
Jeżyny pojawiają się na koniec lipca, a sezon trwa tylko do września. Dlatego warto wybrać się na ryneczek, gdzie zakupisz świeże i smaczne owoce. Niestety te owoce mają jedną wadę, zawierają bowiem pestki, które bardzo trudno wydobyć. Uniemożliwia to przygotowanie na przykład dżemów, soków i innych przetworów.
Na szczęście istnieje jeden sposób, który ułatwi ich wydobycie. O tym, jak usunąć pestki, dowiesz się z dalszej części artykułu. To nigdy nie było aż tak łatwe.
Polacy używają go na potęgę, a jest szkodliwy dla zdrowia. Omijaj najszerszym łukiemNajgorsze są pestki
Zanim dowiesz się, jak usunąć pestki, należy wyjaśnić, dlaczego w ogóle trzeba się ich pozbywać. Pestki tego słodkiego owoce mają swoje zastosowanie w kosmetologii, ale są niepożądanym produktem w kuchni. Kiedy trafią do dżemów lub soków, będzie trzeba zwracać szczególną uwagę, aby ich nie połknąć, a w skrajnych wypadkach mogą spowodować na przykład ukruszenie się zęba. Właśnie z takich powodów, należy pozbyć się ich z owoców.
Jak usunąć pestki z jeżyn?
Usuwanie pestek jest czynnością bardzo łatwą. Wystarczy przygotować z nich coś na kształt puree. W tym celu owoce musisz najpierw umyć i przebrać. Następnie zblenduj je na jednolitą pulpę. Pestki nie ulegną rozbiciu, ponieważ są bardzo twarde.
W kolejnym kroju masę owocową przełóż na sito i przecedź je. Dzięki temu pestki zostaną, na sicie, a owoce puree przepłynie przez otwory. W tej postaci można wykorzystać je do dalszego przygotowywania przetworów. Wypróbuj sposób, a będziesz stosować go za każdym razem. Sprawdź, co przygotował Lidl oraz dowiedz się, jak przygotować wątróbkę, aby była smaczna.