Wrzuć pomidory na patelnię i zalej jajkami. Odkąd to poznałam, przestałam robić jajecznicę
Szybkie śniadanie z udziałem jajek jest proste i smaczne. Przepis znalazłam już jakiś czas temu i tak mi się spodobał, że już nawet nie myślę o smażeniu jajecznicy. Z pomidorem i odrobiną sera mam znakomity posiłek.
Proste i szybkie śniadanie z jajkami
Moja rodzina uwielbia ten przysmak. Ogromną zaletą przepisu jest łatwość przygotowania — potrzeba zaledwie 5 minut i chwili cierpliwości podczas smażenia. Efekty są więcej niż zadowalające.
Składniki:
- 3 duże jajka
- 1 średni pomidor
- 30 g sera żółtego
- pół pęczka szczypiorku lub cebuli dymki
- sól i pieprz w ilości do smaku
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
Lista składników nie jest długa. Równie krótka jest instrukcja przygotowania tego niesamowicie pysznego posiłku. Znajdziecie ją w dalszej części artykułu.
Jak zrobić szybkie śniadanie z jajkami?
Zaczynam od wbicia jajek o miski. Roztrzepuję je starannie , po czym dodaję sól oraz pieprz. Opłukany szczypiorek siekam i dodaję do masy w naczyniu. Pomidora kroję w plastry.
Na patelni rozgrzewam tłuszcz i układam kawałki warzywa. Chwilę smażę, a następnie wlewam jajka z dodatkami. Podgrzewam na niewielkim ogniu, aż masa zacznie się ścinać. Posypuję serem żółtym i przykrywam patelnię. Smażę jeszcze od 3 do 5 minut, by ser się rozpuścił.
Jak podawać szybkie śniadanie z jajkami?
Danie najlepiej smakuje bezpośrednio po przyrządzeniu. Koniecznie zaserwujcie do niego pieczywo — najlepiej pełnoziarniste. Możecie posmarować je ulubioną warzywną pastą lub serkiem.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na szybkie śniadanie. Koniecznie wypróbujcie nocną owsiankę — przygotowuje się ją dzień wcześniej, więc rano wystarczy tylko wyjąć z lodówki. Być może skusi was też pyszna pasta do kanapek z ogórkiem kiszonym .