Smakosze.pl Przepisy Wrzucam liście laurowe do garnka i robię prosty syrop. Piję go całą zimę, już nie pamiętam, kiedy chorowałem
Iberion

Wrzucam liście laurowe do garnka i robię prosty syrop. Piję go całą zimę, już nie pamiętam, kiedy chorowałem

22 stycznia 2024

Syropy to bardzo niedoceniany rozdział naszej księgi kucharskiej. Sięgamy po nie zbyt rzadko, często traktujemy jako słodzik. To błąd. Jak pokazuje choćby te przepis, potrafią one być odpornościową bombą.

Syrop z liści laurowych

Skromne suche listki, które najczęściej lądują w rosole lub bigosie, potrafią być prawdziwymi bohaterami, jeśli tylko damy im szansę. Wystarczy kilka minut nad rondelkiem z wodą, by zmienić kilka liści laurowych w niesamowity syrop wspomagający odporność.

Dzieje się tak, ponieważ liście te mają wiele działań zbawiennych dla zdrowia . Regulują ciśnienie, wspierają pracę wątroby. Działają bakteriobójczo i grzybobójczo. A przy tym, jeśli zrobić z nich syrop, oddają smak, który rzadko degustujemy samodzielnie. Już samo to sprawia, że warto sięgnąć po ten przepis.

Liście laurowe

Wydrążam pomidory i zalewam tą mieszanką. Takie śniadanie mogę jeść nawet codziennie

Zagotuj liście laurowe z cukrem

Jest wiele metod przyrządzania różnego rodzaju syropów, jeden łatwiejszy od drugiego. W wypadku suszonych liści laurowych ważne jest, by nie przesadzić. Kiedy oddadzą za dużo smaku wodzie, na bazie której przygotujemy syrop, może on być zbyt intensywny.

Składniki

  • 6 liści laurowych
  • 6 łyżek cukru demerara lub miodu z małej pasieki
  • Sok z dużej cytryny

Przygotowujemy syrop laurowy

Liście laurowe zalać ok. 2 litrami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 10-15 minut.

Po upływie tego czasu liście wyjąć, a do wody wlać sok z cytryny i wsypać cukier. Gotować do zredukowania i zagęszczenia syropu. Przelać do wyparzonej szklanej butelki i popijać łyżeczkę co 2-3 dni, zwłaszcza w okresie narażenia na infekcje .

Ta prosta sałatka jest pełna zdrowych składników . Domowa przyprawa do zupy to prawdziwy fenomen .

liście laurowe.jpg
Canva / Lidante
W ten sposób Żabka przestrzega nowych przepisów. Ich wprowadzenie było koniecznością we wszystkich sklepach
Podsmażam na patelni pomidory i dodaję do nich jajka. Takie śniadanie bije na głowę jajecznicę i kanapki
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy