Smakosze.pl Przepisy Wrzucił bób na patelnię i dodał 2 składniki. W komentarzach zawrzało. "To jest pyszne!"
Screen z filmu na kanale TikTok lowcazarcia

Wrzucił bób na patelnię i dodał 2 składniki. W komentarzach zawrzało. "To jest pyszne!"

14 czerwca 2023

Bób jest już coraz tańszy. Warto zatem skusić się na prostą przekąskę z chili i czosnkiem. Wystarczy chwilę prażyć warzywo na suchej patelni i doprawić wedle uznania. Każdy sobie poradzi, a zachwytom nie będzie końca.

Przepis na wyrazisty bób prażony

Młody bób nie wymaga długich przygotowań, a z powodzeniem można go zjeść ze skórką. Pokazany przez tiktokowego twórcę z kanału @lowcazarcia pomysł na zrobienie zdrowego warzywa na patelni odmieni wasze spojrzenie na letni rarytas. Wiele nie potrzeba, by smakował nawet najbardziej wybrednym.

Składniki:

  • 500 g młodego bobu
  • pół łyżeczki papryki chili w proszku
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego lub płatków
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
  • sól i pieprz w ilości do smaku
To ostatni dzień promocji w Biedronce. Tak tanich warzyw nie znajdziesz nigdzie indziej

Jak przygotować znakomity bób? Doprawcie go chili i czosnkiem

Zaczynamy od dodkałdnego opłukania bobu. Osuszamy ziarna i wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię, najlepiej taką z nieprzywierającą powłoką. Przysmażamy przez minutę na nieco większym ogniu, raz obracając.

Zmniejszamy moc palnika i kontynuujemy proces jeszcze przez 5 minut. Co jakiś czas mieszamy, by bób się nie przykleił. Następnie wlewamy 1-2 łyżki wybranego tłuszczu i posypujemy bób przyprawami. Przyrządzamy do 5 minut, mieszając. Na koniec posypujemy solą i pieprzem, jeśli lubimy jego ostrość.

Jak podać bób z patelni?

Ciepłe ziarna nadają się do spożycia od razu po uprażeniu. Nie ma konieczności obierania ich ze skórki czy dodawania sosów. Możecie je zjeść solo lub wrzucić do sałatki.

Na naszej stronie znajdziecie inne patenty na bób. Spróbujcie np. ugotować go na parze i dodać do sałatki z truskawkami czy nowalijkami. Polecamy też wyśmienite i wyjątkowo sycące kopytka z bobu .

Źródło: TikTok/lowcazarcia

Babcia Ewa robi najlepsze placki ziemniaczane. Przy niej nawet Gessler może się schować
Prawie wszyscy popełniają błąd przy gotowaniu bobu. 1 trik rozwiąże ten problem
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy