Smakosze.pl
jak gotować bób

canva/gbh007

Jak gotować i z czym podawać bób? Wyjaśniamy krok po kroku

3 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Wiesz, jak gotować i z czym podawać bób? Wyjaśniamy krok po kroku, byś nie miał żadnych wątpliwości. Musisz wiedzieć, że do wrzątku oprócz soli warto dodać też trochę cukru. Te dwie przyprawy pozwolą wydobyć z warzywa wspaniały smak, a jednocześnie skrócą nieco czas gotowania.

Sezon na świeży bób właśnie jest w pełni. Można go więc kupić po coraz atrakcyjniejszych cenach. I naprawdę warto, bo bób jest smaczny i zdrowy. Warzywo to zwykle gotujemy w wodzie. Ten sposób przygotowania bobu jest najłatwiejszy i najzdrowszy. Warto jednak wiedzieć, jak gotować bób i z czym najlepiej go podać.

Cukinia z mięsem mielonym i ryżem

Zapiekana cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pomysł na tani obiad dla całej rodziny

CZYTAJ DALEJ

W jaki sposób gotować bób?

Bób przed gotowaniem warto opłukać. Potem trzeba zagotować sporą ilość wody, dodać do niej trochę soli (szczyptę) i łyżkę cukru. Dodatek tych przypraw wydobędzie z bobu pełnię smaku. Bób wrzucamy na doprawiony wrzątek i gotujemy 4-5 minut, jeśli jest młody i 15-25 minut, jeżeli ziarna są starsze.

Bób można też gotować na parze. Zachowuje wtedy więcej składników odżywczych. Można w tym celu wykorzystać parowar lub zwykły garnek z sitem i pokrywką. Gotuje się go 10-15 minut.

Z czym podawać bób?

Ugotowany bób należy przelać na sito, lekko przestudzić i ewentualnie obrać. Młode nasiona można bez problemu jeść ze skórką.

Ugotowany bób warto podawać np. oprószony pieprzem, solą lub posypany startym parmezanem. Można go też podsmażyć na maśle z dodatkiem czosnku i pod koniec posypać posiekanym koperkiem, bazylią czy tymiankiem.

Doskonały w smaku będzie też bób z podsmażoną szynką. Może to być szynka gotowana lub dojrzewająca, która jest bardziej wyrazista w smaku.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na pierogi z bobem i boczkiem, a także na kopytka z bobu.

bób

canva/FrederiqueJones

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Porady

Najczęściej popełniane błędy przy robieniu ciasta na pierogi. Wystrzegaj się

Czytaj więcej >
ogórki kiszone

Porady

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

Czytaj więcej >
kasza jaglana

Porady

Jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Prosty zabieg robi różnicę

Czytaj więcej >
jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >