Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak gotować i z czym podawać bób? Wyjaśniamy krok po kroku
Renata Materlińska
Renata Materlińska 03.08.2022 14:29

Jak gotować i z czym podawać bób? Wyjaśniamy krok po kroku

jak gotować bób
canva/gbh007

Wiesz, jak gotować i z czym podawać bób? Wyjaśniamy krok po kroku, byś nie miał żadnych wątpliwości. Musisz wiedzieć, że do wrzątku oprócz soli warto dodać też trochę cukru. Te dwie przyprawy pozwolą wydobyć z warzywa wspaniały smak, a jednocześnie skrócą nieco czas gotowania.

Sezon na świeży bób właśnie jest w pełni. Można go więc kupić po coraz atrakcyjniejszych cenach. I naprawdę warto, bo bób jest smaczny i zdrowy. Warzywo to zwykle gotujemy w wodzie. Ten sposób przygotowania bobu jest najłatwiejszy i najzdrowszy. Warto jednak wiedzieć, jak gotować bób i z czym najlepiej go podać.

W jaki sposób gotować bób?

Bób przed gotowaniem warto opłukać. Potem trzeba zagotować sporą ilość wody, dodać do niej trochę soli (szczyptę) i łyżkę cukru. Dodatek tych przypraw wydobędzie z bobu pełnię smaku. Bób wrzucamy na doprawiony wrzątek i gotujemy 4-5 minut, jeśli jest młody i 15-25 minut, jeżeli ziarna są starsze.

Bób można też gotować na parze. Zachowuje wtedy więcej składników odżywczych. Można w tym celu wykorzystać parowar lub zwykły garnek z sitem i pokrywką. Gotuje się go 10-15 minut.

Z czym podawać bób?

Ugotowany bób należy przelać na sito, lekko przestudzić i ewentualnie obrać. Młode nasiona można bez problemu jeść ze skórką.

Ugotowany bób warto podawać np. oprószony pieprzem, solą lub posypany startym parmezanem. Można go też podsmażyć na maśle z dodatkiem czosnku i pod koniec posypać posiekanym koperkiem, bazylią czy tymiankiem.

Doskonały w smaku będzie też bób z podsmażoną szynką. Może to być szynka gotowana lub dojrzewająca, która jest bardziej wyrazista w smaku.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na pierogi z bobem i boczkiem, a także na kopytka z bobu.

bób
canva/FrederiqueJones

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: