Wsadź do słoika kilka składników i mocno potrząśnij. Przy tym syrop z cebuli może się schować
Domowy syrop na przeziębienie może być smaczny. Przygotowanie wzmacniającej mieszanki z kilku dobroczynnych składników nie zajmie wiele czasu, a korzyści z sięgania po nią będą ogromne. Korzystam co roku i nie choruję.
Syrop na przeziębienie może być tani
Gdy zaczynamy się czuć gorzej, udajemy się do apteki. Gotowe syropy czy tabletki nierzadko kosztują sporo i niekoniecznie są obojętne dla naszego organizmu. Usuwają oczywiście objawy przeziębienia, ale przyjmowane w nadmiarze obciążą też układ pokarmowy i nerki.
Alternatywą, która pozwoli zaoszczędzić pieniądze oraz uniknąć kłopotów, są domowe środki przygotowywane z łatwo dostępnych warzyw i owoców. Stosując je profilaktycznie i wtedy, gdy przeziębienie próbuje nas „złapać”, będziemy cieszyć się zdrowiem. Jedną z takich mikstur dziś wam zaprezentuję.
Prosty syrop na przeziębienie
Zaledwie 6 składników, z których większość zwykle i tak mamy w domu, wystarczy, by wykonać obfitującą w dobroczynne substancje mieszankę. Jej regularne spożywanie usunie on objawy przeziębienia i pomoże wzmocnić odporność. Warto spróbować.
Składniki:
- 250 ml płynnego miodu
- 3 cytryny
- 5 ząbków czosnku
- 10 cm korzenia imbiru
- 1 łyżka mielonej kurkumy
- solidna szczypta mielonego czarnego pieprzu
Do przygotowania syropu potrzebny będzie jeszcze duży słoik, w którym umieścimy składniki. Jak dokładnie je przygotować przed zapakowaniem do naczynia, wyjaśniam w dalszej części artykułu.
Jak zrobić syrop na przeziębienie? Działa lepiej niż apteczne wyroby
Zaczynam od obrania i pokrojenia imbiru w drobną kostkę. Podobnie postępuje z pozbawionym łupiny czosnkiem. Cytryny szoruję i sparzam wrzątkiem, by usunąć zanieczyszczenia z jej skórki. Kroję ją w niewielkie cząstki.
Na dnie słoika układam połowę cytryny, czosnku i imbiru. Składniki zalewam połową porcji miodu, a następnie dodaję resztę wymienionych produktów oraz drugą porcję pszczelego wyrobu. Na koniec wsypuje jeszcze kurkumę i pieprz i zakręcam słoik.
Teraz energicznie mieszam, by składniki się przemieszały. Wstawiam do lodówki na 2 dni. Codziennie choć raz potrząsam słoikiem, by rozprowadzić powstające soki. Po tym czasie syrop na przeziębienie będzie gotowy.
Jak dozować syrop na przeziębienie?
W przypadku spożycia profilaktycznego 1-2 łyżki mieszanki pijemy 2-3 razy na dobę. Jeśli przy pomocy syropu chcemy zwalczyć objawy choroby, warto zwiększyć pojedynczą dawkę i sięgać po nią nawet co 3 godziny.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na domowe syropy na przeziębienie. Sprawdźcie jak zrobić miksturę z cebuli , która idealnie sprawdza się jako narzędzie w walce z kaszlem. Warty uwagi jest też babciny wyrób z czosnkiem .