Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wrzucam wszystko do jednego garnka i gotuję. Po chwili mam obiad na 2 dni, mąż ciągle prosi o dokładki

Wrzucam wszystko do jednego garnka i gotuję. Po chwili mam obiad na 2 dni, mąż ciągle prosi o dokładki

Obiad jednogarnkowy
YT/Gotuj z Bartkiem

Obiad na 2 dni ma jedną ogromną zaletę — gotuje się zdecydowanie rzadziej. Czasami nie mam chwili, by zaplanować posiłek. Prosta jednogarnkowa potrawa, którą mój mąż uwielbia, sprawdza się wtedy doskonale. Wyjmuję ją tylko z lodówki i zajadamy. Jest znakomita.

Warto czasem zrobić obiad na 2 dni

Choć odkrywanie smaków jest przyjemne, bywa, że i od niego chce się odetchnąć. Wtedy sięgam po sprawdzone receptury na dania jednogarnkowe. Zazwyczaj nie są skomplikowane, a efektem jest obiad na 2 dni dla mnie i męża.

Propozycję takiej potrawy mam dla was również dzisiaj. Sycące i pyszny posiłek z kilku składników idealnie sprawdzi się jesienią. Dlaczego? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie, czytając przepis.

Krojenie ziemniaków na obiad na 2 dni.jpg
YT/Gotuj z Bartkiem
Tę zupę mogłabym jeść non stop. Syci na długie godziny, cudownie rozgrzewa, a składniki kosztują grosze

Przepis na obiad jednogarnkowy z kiełbasą

Warzywa, boczek i kiełbasa w pomidorowym sosie smakują znakomicie. Danie przypomina trochę leczo, ale jest bogatsze w składniki i aromaty. Warto go spróbować — bardzo przyjemnie rozgrzewa i wystarczy na więcej niż jeden obiad.

Składniki:

  • 500 g ulubionej kiełbasy
  • 200 g surowego boczku
  • 3 kolorowe papryki
  • 3 większe ziemniaki
  • 1 spora cebula
  • 500 ml wody
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Z kilku łatwo dostępnych produktów w krótkim czasie uzyskuję smaczny obiad na 2 dni. Pracy przy nim nie ma dużo — wystarczy pokroić składniki i wrzucić je w odpowiedniej kolejności do garnka. Sprawdźcie sami, czytając zamieszczoną poniżej instrukcję wykonania.

Jak robię pyszny obiad jednogarnkowy? Przez 2 dni się najecie

Zaczynam od usunięcia skóry zboczku i pokrojenia go w kostkę. Kiełbasę tnę w skośne plastry, a paprykę i ziemniaki w kostkę. Warzywa wcześniej myję i obieram, jeśli tego wymagają.

Cebulę pozbawiam łupiny i siekam. Na dno garnka wlewam 2-3 łyżki oleju i wrzucam cebulę wraz z boczkiem. Podsmażam przez 3 minuty. Wrzucam kiełbasę oraz ziemniaki i kontynuuję przyrządzanie przez chwilę.

Wlewam wodę i wsypuję przyprawy, czyli paprykę ostrą oraz słodką, majeranek i oregano. Zawartość garnka doprowadzam do wrzenia, a następnie dodaję paprykę i koncentrat pomidorowy.

Gotuję przez kwadrans na średnim ogniu i pod przykryciem. Jeśli ziemniaki wciąż nie będą miękkie, przyrządzam danie jeszcze do 5 minut. Na koniec całość doprawiam pieprzem oraz solą.

Jak podawać obiad jednogarnkowy?

Danie nie wymaga wielu dodatków. Świetnie smakuje jednak w połączeniu z kromką chleba. Z jej pomocą zjecie je do ostatniego kęsa, zbierając resztki sosu z talerza.

Na naszej stornie znajdziecie inne propozycje dań idealnych jako obiad na 2 dni. Spróbujcie koniecznie prostego warzywnego leczo — brak kiełbasy nie jest zauważalny, bo wciąż syci. Być może skusi was też prosty patent na chłopski kociołek z kapustą.

Pyszny obiad jednogarnkowy wystarczy na 2 dni.jpg
YT/Gotuj z Bartkiem