Wrzucam wszystko do jednego garnka i gotuję. Po chwili mam obiad na 2 dni, mąż ciągle prosi o dokładki
Obiad na 2 dni ma jedną ogromną zaletę — gotuje się zdecydowanie rzadziej. Czasami nie mam chwili, by zaplanować posiłek. Prosta jednogarnkowa potrawa, którą mój mąż uwielbia, sprawdza się wtedy doskonale. Wyjmuję ją tylko z lodówki i zajadamy. Jest znakomita.
Warto czasem zrobić obiad na 2 dni
Choć odkrywanie smaków jest przyjemne, bywa, że i od niego chce się odetchnąć. Wtedy sięgam po sprawdzone receptury na dania jednogarnkowe. Zazwyczaj nie są skomplikowane, a efektem jest obiad na 2 dni dla mnie i męża.
Propozycję takiej potrawy mam dla was również dzisiaj. Sycące i pyszny posiłek z kilku składników idealnie sprawdzi się jesienią. Dlaczego? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie, czytając przepis.
Tę zupę mogłabym jeść non stop. Syci na długie godziny, cudownie rozgrzewa, a składniki kosztują groszePrzepis na obiad jednogarnkowy z kiełbasą
Warzywa, boczek i kiełbasa w pomidorowym sosie smakują znakomicie. Danie przypomina trochę leczo, ale jest bogatsze w składniki i aromaty. Warto go spróbować — bardzo przyjemnie rozgrzewa i wystarczy na więcej niż jeden obiad.
Składniki:
- 500 g ulubionej kiełbasy
- 200 g surowego boczku
- 3 kolorowe papryki
- 3 większe ziemniaki
- 1 spora cebula
- 500 ml wody
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- 3/4 łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki papryki ostrej
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Z kilku łatwo dostępnych produktów w krótkim czasie uzyskuję smaczny obiad na 2 dni. Pracy przy nim nie ma dużo — wystarczy pokroić składniki i wrzucić je w odpowiedniej kolejności do garnka. Sprawdźcie sami, czytając zamieszczoną poniżej instrukcję wykonania.
Jak robię pyszny obiad jednogarnkowy? Przez 2 dni się najecie
Zaczynam od usunięcia skóry zboczku i pokrojenia go w kostkę. Kiełbasę tnę w skośne plastry, a paprykę i ziemniaki w kostkę. Warzywa wcześniej myję i obieram, jeśli tego wymagają.
Cebulę pozbawiam łupiny i siekam. Na dno garnka wlewam 2-3 łyżki oleju i wrzucam cebulę wraz z boczkiem. Podsmażam przez 3 minuty. Wrzucam kiełbasę oraz ziemniaki i kontynuuję przyrządzanie przez chwilę.
Wlewam wodę i wsypuję przyprawy, czyli paprykę ostrą oraz słodką, majeranek i oregano. Zawartość garnka doprowadzam do wrzenia, a następnie dodaję paprykę i koncentrat pomidorowy.
Gotuję przez kwadrans na średnim ogniu i pod przykryciem. Jeśli ziemniaki wciąż nie będą miękkie, przyrządzam danie jeszcze do 5 minut. Na koniec całość doprawiam pieprzem oraz solą.
Jak podawać obiad jednogarnkowy?
Danie nie wymaga wielu dodatków. Świetnie smakuje jednak w połączeniu z kromką chleba. Z jej pomocą zjecie je do ostatniego kęsa, zbierając resztki sosu z talerza.
Na naszej stornie znajdziecie inne propozycje dań idealnych jako obiad na 2 dni. Spróbujcie koniecznie prostego warzywnego leczo — brak kiełbasy nie jest zauważalny, bo wciąż syci. Być może skusi was też prosty patent na chłopski kociołek z kapustą.