Pokrój kapustę na plastry i połóż mięso mielone. Ostatnio robię to zamiast gołąbków, rodzina za tym szaleje
Gołąbki potrafią się znudzić. U mnie w domu od niedawna króluje przepis, który z tradycyjną potrawą jest tylko luźno związany. Wciąż korzystam z kapusty, pomidorowego sosu i mięsnego farszu, ale danie o wiele bardziej nam smakuje. Polecam spróbować.
Nietypowe gołąbki mają swój urok
Choć przywiązani do tradycji smakosze gołąbkami nie nazwą potrawy, w której farszu nie zawija się w kapustę, inne wersje danie istnieją. Co więcej, są bardzo smaczne. Gdy moja rodzina zdecydowała, że kapuściane „roladki” są już passé, musiałam znaleźć inny patent na moje ulubione danie.
W internecie trafiłam na przepis, w którym kapustę zapiekało się z porcjami nadzienia i pomidorowym sosem. Żmudne formowanie gołąbków nie było konieczne, więc postanowiłam spróbować. Danie wyszło tak smaczne, że mogę tylko je polecić. Recepturę znajdziecie w dalszej części artykułu.
Wrzucam wszystko do jednego garnka i gotuję. Po chwili mam obiad na 2 dni, mąż ciągle prosi o dokładkiProsty przepis na gołąbki bez zawijania
Nigdy nie lubiłam przygotowania gołąbków. Gdy więc zobaczyłam, że można pociąć kapustę i na niej ułożyć mięsny farsz oraz sos, musiałam spróbować. Wyszło fantastycznie, więc już nie wracam do klasyki. Naprawdę warto się skusić.
Składniki:
- 1 większa główka kapusty
- 500 g mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100-200 g gęstego sosu pomidorowego np. takiego
- 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz w ilości do smaku
Do przygotowania potrawy potrzebna będzie blacha wyłożona papierem do pieczenia. Na niej ułożymy nasze nietypowe gołąbki. Nim jednak danie znajdzie się w piecu, trzeba odpowiednio przygotować składniki. Pełna instrukcja znajduje się poniżej.
Jak robię gołąbki bez zawijania? Przepis jest banalny
Pierwszym krokiem jest przygotowanie farszu. Posiekaną cebulę łączę z mielonym mięsem, niewielką ilością soli i pieprzu, ziołami prowansalskimi, słodką papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wyrabiam i odstawiam na czas przygotowania kapusty.
Warzywo tnę w okrągłe plastry o grubości 5-7 mm i układam na blasze. Oprószam solą i pieprzem. Na wierzchu układam uformowane z mięsa mielonego kotlety o średnicy takiej samej jak plastry kapusty. Ich grubość nie powinna przekraczać 4-5 mm.
Mięso smaruję 1-2 łyżkami gęstego pomidorowego sosu. Całość wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piekę przez 45 minut.
Jak podawać nietypowe gołąbki?
Do tego dania doskonale pasują zapiekane ziemniaki oraz warzywa korzeniowe z pieca. Możecie je przyrządzić podczas pieczenia gołąbków bez zawijania. Wystarczy je doprawić i włożyć nieco później — pokrojone jarzyny będą gotowe po 20-30 minutach (ziemniaki później).
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na gołąbki. Jeśli lubicie klasykę, sprawdźcie koniecznie recepturę siostry Anieli — z pewnością was zachwyci. Polecamy też smaczne jarskie gołąbki z czerwoną soczewicą, pieczarkami i fetą.