Smakosze.pl Przepisy Wspaniały pomysł na placki ziemniaczane. Mało kto by na to wpadł. Przepis zawiera nietypowy patent
YouTube/@HeniaFoksprzepismamypl

Wspaniały pomysł na placki ziemniaczane. Mało kto by na to wpadł. Przepis zawiera nietypowy patent

21 listopada 2023

Placki ziemniaczane mają wielu wiernych zwolenników. Uwielbiamy ich smak i chrupiącą skórkę. Polecamy pyszny patent na to danie. Dzięki niemu placki dosłownie rozpłyną się w ustach. Kilka składników, które macie w kuchni, zapewni znakomite wrażenia smakowe i urozmaici te lubiane danie.

Placki ziemniaczane pod smakowitą kołderką

Do jedzenia placków ziemniaczanych chyba nikogo nie trzeba specjalnie namawiać. Lubią je dorośli i przepadają za nimi dzieci . Często to danie przyrządzamy na obiad lub podajemy na ciepłą kolację. Możemy je jeść z sosami, mięsami, albo bez dodatków.

Jednak warto też urozmaicić smak placków ziemniaczanych. W tym celu przyrządzamy smakowitą kołderkę z czosnku, majonezu, jajek i żółtego sera . Otulone nią placki będą jeszcze smaczniejsze niż zwykle. Rozpłyną się w ustach i będą się prosić o dokładkę. Sięgniecie po nią z przyjemnością.

placki ziemniaczane
YouTube/@HeniaFoksprzepismamypl
Ukroił kawałek parówki i wsadził pod mikroskop. Na ten widok robi się niedobrze

Jak zrobić placki ziemniaczane pod kołderką?

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • olej

Składniki na kołderkę:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 ugotowane jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g żółtego sera
  • sól
  • pieprz

Przyrządzanie placków ziemniaczanych pod kołderką, zaczynamy od starcia ziemniaków i dodania do niej mąki ziemniaczanej i jajka Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy składniki. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy łyżką ciasto.

Placki ziemniaczane smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Pora na przgotowanie kołderki, pod którą trafią nasze placki. Ścieramy ser żółty i kroimy drobno jajka ugotowane na twardo. Przekładamy składniki do miski, dodajemy majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Kołderka doda smaku plackom ziemniaczanym

Przyrządzoną kołderkę nakładamy na smażone usmażone placki na patelni. Przykrywamy i jeszcze chwilę wszystko smażymy. Po usmażeniu danie możemy od razu podawać. Tak przygotowane placki mają kremowy i wyrazisty smak dzięki puszystej kołderce.

Możemy podać je na obiad lub na kolację. Danie jest znakomite, a smakowita kołderka podkręca smak tak dobrze nam znanych placków ziemniaczanych. Przyrządźcie je w swojej kuchni i odkryjcie tę potrawę na nowo. Pisaliśmy o przepisie na placki z ziemniaków i marchewki. Radziliśmy też, co robić, by placki nie ciemniały.

placki ziemniaczane
YouTube/@HeniaFoksprzepismamypl

Źródło: YouTube/@HeniaFoksprzepismamypl

Chcesz szybko schudnąć? W 3 minuty zrobisz w domu chleb bez mąki. Przepis idealny na dietę
Zetrzyj na tarce i wrzuć do bigosu. O tym dodatku powiedziała mi babcia, prawie nikt go nie używa
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy