Już wiem co robić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały. Ten trick poznałam w szkole gastronomicznej
Placki ziemniaczane ciemnieją? Nie panikuj, dzięki temu patentowi już nigdy nie spotkasz się z tym problemem. Poznałam go w szkole gastronomicznej i jest wykorzystywany przez wielu cenionych kucharzy.
Co robić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały?
Ziemniaki ciemnieją na skutek utleniania. To zjawisko nie ma wpływu na smak placków, ale często psuje ich wygląd. Całe szczęście, są metody, by temu zapobiec! Po pierwsze należy pamiętać, aby smażyć placki tuż po samym utarciu ziemniaków.
Jeśli nie jest to możliwe, to starte ziemniaki należy posypać mąką, przykryć ścierką i schować do lodówki. Ten trick sprawi, że nie będą szybko ciemniały. O czym jeszcze należy pamiętać przygotowując placki ziemniaczane? Odpowiedź poniżej.
Pokrojone ogórki kiszone zalewam tym sosem. Taką surówkę podpatrzyłam w restauracjiCo zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?
Ogromne znaczenie w przygotowaniu placków ziemniaczanych ma proces ich smażenia. Najważniejszy jest wybór tłuszczu - tu najlepiej sprawdzi się olej słonecznikowy lub rzepakowy. Stanowczo odradzane jest masło, które ma niską temperaturę dymienia, szybko zaczyna się palić i zostawia na daniu niezbyt przyjemny posmak.
Aby placki wyszły chrupiące, warto pamiętać o odpowiedniej ilości oleju. Nie może być go zbyt mało (będą wtedy przywierać do patelni), ani zbyt dużo (będą wtedy nadmiernie chłonąć tłuszcz) - sprawdzony przepis z najlepszymi proporcjami znajdziesz w tym artykule.
Warto też trzymać się sprawdzonej zasady - im cieńsze placki ziemniaczane, tym bardziej chrupiące!
Jakie błąd najczęściej popełniamy robiąc placki ziemniaczane? Odpowiedź poniżej.
Jakie błąd najczęściej popełniamy przygotowując placki ziemniaczane?
Chociaż placki ziemniaczane nie są skomplikowaną potrawą, to zdarza się, że w ich przygotowaniu popełniamy błędy. Prawdopodobnie najczęstszym z nich jest smażenie zbyt grubych placków, które szybko stają się gumowate i nie są chrupiące.
Często zdarza się również że, zbyt grube placki wychodzą surowe w środku. Niestety, wtedy mogą tylko wylądować w koszu, gdyż nie nadają się do spożycia.
Dobrym patentem jest przygotowanie placków ziemniaczanych przy pomocy blendera. O tym, jak to zrobić przeczytasz w tym artykule.