Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biorę ziemniaki i robię z nich te proste i pyszne placki. Rodzina bez przerwy domaga się dokładek

Biorę ziemniaki i robię z nich te proste i pyszne placki. Rodzina bez przerwy domaga się dokładek

placki z ziemniaków
YouTube/@vieleRezepte

Najbardziej znanymi polskimi plackami są placki ziemniaczane. Ja z tych warzyw robię przekąskę zupełnie innego rodzaju. Smażone z pysznymi dodatkami chrupiące placuszki są ulubioną przekąską mojej rodziny. Robię je z ziemniaków świeżo ugotowanych lub takich, które mi zostały z obiadu.

Placki z ziemniaków i marchewki na jesienny obiad

Jeśli lubicie klasyczne placki ziemniaczane, to mam dla was przepis na nieco inne placki z tych warzyw. Robimy je z ziemniaków, ale dodajemy też marchewkę. Gdy wypróbowałam ten przepis, danie bardzo mi zasmakowało. Teraz moja rodzina zajada się pysznymi plackami z ziemniaków i marchewki. 

Często przyrządzam je na obiad, bo są nie tylko dobre, ale też szybko można je przyrządzić. Wypróbujcie mój przepis, bo jest świetnym pomysłem na obiad. Placki z ziemniaków i marchewki będą smakować małym i dużym smakoszom. Dokładki będą konieczne. 

ugotowane ziemniaki.jpg
Canva / Jannissimo
Nie znam lepszego przepisu na jesienną zupę. Jest gęsta i cudownie rozgrzewa, zrobisz ją w 20 minut

Jak zrobić pyszne placki z gotowanych ziemniaków?

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • ½ - 1 szklanka tartego sera żółtego
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz 
  • olej
  • natka pietruszki

Ziemniaki gotujemy, a gdy ostygną, rozgniatamy je. Cebulę kroimy dość drobno i podsmażamy ją na patelni. Dorzucamy pociętą w paseczki marchewkę. Smażymy, aż marchewka będzie miękka. 

Do miski z rozgniecionymi ziemniakami wbijamy jajko. Dodajemy starty żółty ser, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i warzywa z patelni. Ponownie wszystko mieszamy i z masy formujemy placki. 

Danie z ziemniaków nasyci głodomorów

Placki smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu możemy je od razu podawać. Są smaczne, chrupiące i rozpływają się w ustach. Będą smakować idealnie z mięsem, ulubionym sosem lub zwyczajnie bez dodatków.

Odkąd poznałam ten przepis, to często przyrządzam te placki. Moja rodzina je uwielbia. Wymagają dużo mniej zachodu, niż klasyczne placki ziemniaczane. Przekonajcie się sami. Pisaliśmy o tym, jak zrobić znakomite frytki. Podawaliśmy przepis na zapiekankę z ziemniaków i innych składników. 

placki
YouTube/@vieleRezepte

Źródło: YouTube/@vieleRezepte