Smakosze.pl Przepisy Wsyp 2 opakowania do ciasta na naleśniki. Wyjdą lekkie niczym obłok
canva/Johan Karlsson

Wsyp 2 opakowania do ciasta na naleśniki. Wyjdą lekkie niczym obłok

21 sierpnia 2023

Naleśniki lubi wielu smakoszy. Pięknie pachnąca, delikatna wersja z dodatkiem budyniu zachwyci was prostym wykonaniem i niepowtarzalnym smakiem. Dawno nie jedliście tak przyjemnego dania.

Lekkie niczym chmurka naleśniki budyniowe

Dodatek budyniu ożywi wasze naleśniki. Będą delikatne i rozpłyną się w ustach, a ich smak przebije niejeden restauracyjny specjał. Pamiętajcie, że słodka odsłona dania wymagać będzie cukru tylko wtedy, gdy kupiony proszek będzie go pozbawiony.

Składniki:

  • 3 duże jaja
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody gazowanej
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (po 40 g każde)
  • 20 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 30 ml oleju + do smażenia

Z kilku prostych składników przygotujecie znakomity deser. Zajmie to chwile czasu, ale warto uzbroić się w cierpliwość. Pokochacie je od pierwszego kęsa. Instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu, dostępnej pod zdjęciem.

Dodatek budyniu ożywi naleśniki.jpg
canva/finwal
Nigdy nie jedz tego na śniadanie. Oszukasz głód tylko na chwilę, skutki mogą być opłakane

Jak zrobić puszyste naleśniki? Wykorzystajcie budyń

W misie miksera umieszczamy jaja i ubijamy je z cukrem. Wlewamy mleko, wodę oraz olej i dokładnie mieszamy. Wsypujemy proszek budyniowy i mąkę pszenną. Łączymy składniki.

Gdy uzyskamy jednolitą masę, s mażymy naleśniki na delikatnie natłuszczonej patelni - dodatkowy olej stosujemy tylko przed przyrządzeniem pierwszej sztuki. Zrumienione delikatnie z obu stron rarytasy odkładamy na talerz.

Jak podać naleśniki budyniowe?

Owocowe konfitury lub świeże owoce pasują do nich doskonale. Możecie też wypełnić je słodkim twarożkiem z rodzynkami lub kremem orzechowym czy czekoladowym. Wtedy polecamy dodanie plasterków banana.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na naleśniki. Sprawdźcie koniecznie gryczany rarytas z dwóch składników - będzie idealny na obiad. Być może skuszą was też nietypowe naleśniki z mąką kasztanową .

Naleśniki z budyniem są pyszne.jpg
canva/IsabelPoulin
Ten przepis na kapustę dała mi znajoma kucharka. Sekret jej smaku tkwi w 1 dodatku, nie warto go pomijać
To mój ulubiony sposób na śniadanie z jajek. Wystarczą 3 składniki i kilka minut, jajecznica się chowa
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy