Smakosze.pl Przepisy Wsyp do mizerii obok koperku. Pokochasz ją od pierwszego kęsa
Canva /bartosz luczak

Wsyp do mizerii obok koperku. Pokochasz ją od pierwszego kęsa

2 maja 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Znamy niezawodny sposób na podkręcenie smaku mizerii. Dzięki 1 prostemu dodatkowi ten uwielbiany klasyk nabierze zupełnie nowego wyrazu. Do ogórków ze śmietaną i cebulą dodajcie listki świeżej mięty. Pomysł przywędrował do nas z Turcji i zaczyna robić zawrotną karierę na polskiej ziemi.

Mizeria z dodatkiem mięty to prawdziwy hit

Turecki sposób na mizerię zachwyca świeżym, orzeźwiającym smakiem. Idealnie sprawdzi się zwłaszcza podczas cieplejszych dni. Chrupiący słodki ogórek komponuje się z tym ziołem idealnie. Sałatka zniknie z salaterki zanim się obejrzysz.

Mizerię ożywi dodatek cebuli. Nie jest to jednak cebula żółta, a czerwona, Nieco łagodniejszy smak i piękny kolor sprawią, że gotowa mizeria będzie doskonale zarówno smakować, jak i wyglądać. Po spróbowaniu jej będziecie zachwyceni.

Wachowicz zalewa nim herbatniki i wkłada do lodówki. Ciasto bez pieczenia jest hitem

Przepis na niezwykłą mizerię z dodatkiem mięty

Składniki:

  • 3 zielone ogórki
  • 2 małe czerwone cebule, lub 1 duża
  • 2 ząbki czosnku
  • garść liści mięty
  • 1 pęczek koperku
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • ½ łyżeczki cukru
  • odrobina soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić doskonałą mizerię z dodatkiem mięty?

Przygotuj ogórki do mizerii . W tym celu dokładnie je wyszoruj lub obierz i pokrój w dość cienkie talarki . Warzywo przełóż do dużej miski.

Cebulę obierz i pokrój w półplasterki . Koperek oraz mięte opłucz i posiekaj. Składniki dodaj do miski z ogórkami .

Przygotuj sos do mizerii . W osobnej miseczce wymieszaj jogurt z posiekanym czosnkiem, cukrem i sokiem z cytryny . Na koniec dopraw go do smaku solą i pieprzem . Takim sosem polej mizerię, wymieszaj ją i podawaj do ulubionych dań . Z kuchni międzynarodowej gorąco polecamy mizerię na szwedzką modłę . Najlepszą i najzdrowszą surówkę z marchewki zrobisz przy z użyciem popularnego składnika .

świeże liście mięty.png
Canva / Anna Subbotina
Zapomnij o mielonych i schabowych. Teraz królują kotlety z niedrogich grzybów
Polacy przecierają oczy ze zdumienia. Niebywałe, co się stało z cenami truskawek
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy