Koniec z majonezem i sosami. Surówka z marchewki zalana tym ostrym składnikiem smakuje najlepiej
Surówka z marchewki może być znacznie lżejsza. Wystarczy, że nie dodamy do warzywa majonezu. Zamiast jajecznego sosu warto użyć chrzanu. Nada on kompozycji charakteru i sprawi, że będzie znacznie zdrowsza. Musicie spróbować.
Przepis na wyrazistą surówkę z marchewki
Chrzan doskonale podkreśli smak marchewki. Świeża kompozycja z jego dodatkiem pasuje do niemal każdego obiadu, a przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil. Idealnie zastąpi ciężkie surówki z majonezem.
Składniki:
- 4 niewielkie marchewki
- 1 małe jabłko
- 10 ml soku z cytryny
- 50 g jogurtu naturalnego (można pominąć)
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić dobrą surówkę z marchewki? Zapomnijcie o dodawaniu majonezu
Marchewkę myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy ją na tarce o niewielkich oczkach. Podobnie postępujemy z jabłkiem, uważając, by do surówki nie dostały się szypułki lub pestki.
Owoc skrapiamy sokiem z cytryny, by zachował ładny kolor, a następnie mieszamy go z marchewką. Dodajemy chrzan oraz jogurt naturalny, jeśli go używamy. Na koniec całość doprawiamy sola oraz pieprzem.
Jak podać surówkę z marchewki?
Wyrazista warzywna kompozycja pasuję do wszelkich dań mięsnych, ale nie tylko. Świetnie sprawdzi się też do kotletów z kalafiora czy smażonych na patelni grzybów np. boczniaków. Nie zaszkodzi podać jeszcze ziemniaki z wody.
A jeżeli macie ochotę na inną surówkę na bazie marchwi, która też będzie wyrazista, ale jednocześnie nietypowa, zajrzyjcie do przepisu na smakowite połączenie zdrowego polskiego warzywa z imbirem.