Szwedzka wersja mizerii przebija inne surówki. Nie będziesz chciał wrócić do klasyki
Mizeria może zaskoczyć. Szwedzka odsłona klasycznego dodatku do obiadu zawiera w sobie cebulkę dymkę oraz ocet. Dwa nieoczywiste produkty sprawiają, że dobrze znana surówka jest bardziej wyrazista i ma ciekawszą konsystencję. Musicie spróbować.
Przepis na mizerię po szwedzku
Prosta kompozycja ogórków z sosem na bazie śmietany może być jeszcze ciekawsza. Wystarczy, że wzbogacimy ją o pełną charakteru cebulę dymkę i wyrazisty ocet winny. Rarytas zachwyci nawet wybrednych.
Składniki:
- 3 średnie ogórki
- 1 większa cebula ze szczypiorem
- kilka liści ulubionej zielonej salaty
- 120 g kwaśnej śmietany
- 10 ml octu winnego
- 5 g cukru
- solidna szczypta soli
Jak zrobić mizerię po szwedzku? Dwa dodatki są kluczowe
Ogórki myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Umieszczamy je w misce. Cebulę ze szczypiorkiem siekamy i dodajemy do naczynia z surówką. Śmietanę łączymy z solą, cukrem i octem winnym. Powstałym sosem zalewamy warzywa i dokładnie mieszamy. Mizerię przyozdabiamy poszarpanymi w dłoniach listkami sałaty.
Wskazówka: zastępując klasyczną śmietanę produktem sojowym, przygotujecie wegańską odsłonę mizerii. Jeśli lubicie, możecie też skorzystać z produktu kokosowego. W tym przypadku może być konieczna zmiana proporcji przypraw np. pominięcie cukru.
Jak podawać mizerię?
Surówka z sosem na bazie śmietany znakomicie pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i warzywnych. Przed zaserwowaniem warto ja dobrze schłodzić, by była bardziej orzeźwiająca.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na mizerię. Spróbujcie koniecznie wersji greckiej z dodatkiem czosnku i czerwonej cebuli. Być może skusi was też nietypowa mizeria przygotowana z ogórków małosolnych.