Smakosze.pl Przepisy Wsyp łyżeczkę do ćwikły z chrzanem. Wyjdzie lepsza niż kiedykolwiek
canva/ra3rn

Wsyp łyżeczkę do ćwikły z chrzanem. Wyjdzie lepsza niż kiedykolwiek

4 kwietnia 2023

Ćwikła z chrzanem jest smakowitym dodatkiem do potraw świątecznych. Idealny rarytas uzyskamy, dodając do niej nieco cukru pudru. Tani składnik wydobywa z charakternego połączenia maksimum smaku. Musicie spróbować.

Przepis na ćwikłę z chrzanem

Proste połączenie buraków i ostrego korzenia sprawdzi się w wielu sytuacjach. Pokochają je nie tylko amatorzy wyrazistych dodatków smakowych. Na Wielkanoc będzie w sam raz.

Składniki:

  • 500 g buraków
  • 40 g tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • sok z cytryny wedle uznania
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Babcia robiła najlepszy chrzan. Nie obeszło się bez 1 składnika, jest kluczowy

Jak zrobić ćwikłę z chrzanem? Cukier puder podkreśli smak dodatku

Zaczynamy od wyszorowania buraków pod ciepłą bieżącą wodą. Gotujemy je do miękkości w osolonym wrzątku, studzimy i obieramy. Możemy też upiec je w piekarniku (200 stopni Celsjusza, ok. 60 minut).

Rozdrobnione na tarce o większych oczkach warzywo łączymy z chrzanem, sokiem z cytryny oraz cukrem pudrem. Na koniec ćwikłę z chrzanem doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

Do czego podać ćwikłę z chrzanem?

Ćwikła z chrzanem pasuje do wędlin, pasztetów i pieczonych mięs. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, zaserwowana obok jajek na twardo. Można ją też podać z purée ziemniaczanym i warzywnymi kotletami np. z marchewką.

Na naszej stronie znajdzie inne przepisy na z burakami. Oprócz ćwikły z chrzanem warto przetestować smakowitą sałatkę z dodatkiem śledzia . Sprawdźcie też pyszne połączenie słodkiego warzywa z fetą — idealne na drugie śniadanie czy kolację.

Ćwikła z chrzanem zachwyca smakiem.png
canva/Yana Gayvoronskaya


Żadne kotlety. Wachowicz ze schabu robi polonezy. Oniemiejecie z zachwytu
Zapomnij o jarzynowej. Sałatka wiosenna jest zdrowsza i wygląda, jak marzenie
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy