Wsyp łyżeczkę do ćwikły z chrzanem. Wyjdzie lepsza niż kiedykolwiek
Ćwikła z chrzanem jest smakowitym dodatkiem do potraw świątecznych. Idealny rarytas uzyskamy, dodając do niej nieco cukru pudru. Tani składnik wydobywa z charakternego połączenia maksimum smaku. Musicie spróbować.
Przepis na ćwikłę z chrzanem
Proste połączenie buraków i ostrego korzenia sprawdzi się w wielu sytuacjach. Pokochają je nie tylko amatorzy wyrazistych dodatków smakowych. Na Wielkanoc będzie w sam raz.
Składniki:
- 500 g buraków
- 40 g tartego chrzanu
- 1 łyżeczka cukru pudru
- sok z cytryny wedle uznania
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić ćwikłę z chrzanem? Cukier puder podkreśli smak dodatku
Zaczynamy od wyszorowania buraków pod ciepłą bieżącą wodą. Gotujemy je do miękkości w osolonym wrzątku, studzimy i obieramy. Możemy też upiec je w piekarniku (200 stopni Celsjusza, ok. 60 minut).
Rozdrobnione na tarce o większych oczkach warzywo łączymy z chrzanem, sokiem z cytryny oraz cukrem pudrem. Na koniec ćwikłę z chrzanem doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
Do czego podać ćwikłę z chrzanem?
Ćwikła z chrzanem pasuje do wędlin, pasztetów i pieczonych mięs. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, zaserwowana obok jajek na twardo. Można ją też podać z purée ziemniaczanym i warzywnymi kotletami np. z marchewką.
Na naszej stronie znajdzie inne przepisy na z burakami. Oprócz ćwikły z chrzanem warto przetestować smakowitą sałatkę z dodatkiem śledzia . Sprawdźcie też pyszne połączenie słodkiego warzywa z fetą — idealne na drugie śniadanie czy kolację.