Babcia robiła najlepszy chrzan. Nie obeszło się bez 1 składnika, jest kluczowy
Chrzan jest jednym z popularniejszych dodatków do potraw świątecznych. W domowej wersji nie może zabraknąć octu winnego, który podkreśli smak korzenia i sprawi, że nie ściemnieje przy tarciu. Babcie doskonale zdawały sobie sprawę z jego roli. Musicie spróbować tego patentu.
Przepis na smakowity chrzan do dań
Wykonanie domowej wersji wyrobu jest bardzo proste. Możliwość doprawienie wedle uznania pozwoli wam przygotować przysmak o unikalnym smaku. Warto się skusić.
Składniki:
- 300 g korzenia chrzanu
- 30 ml octu winnego
- 3 łyżki wrzątku
- cukier i sól w ilości do smak
Lewandowska piecze babkę z samych zdrowych składników. Bez glutenu i sztucznych ulepszaczy smaku
Jak zrobić pyszny chrzan? Babciny przepis jest niezawodny
Zaczynamy od wyszorowania chrzanu pod bieżącą wodą. Obieramy korzenie i ścieramy je na tarce niewielkich oczkach. Do miski dodajemy ocet winny oraz wrzątek, uważając, by masa nie stała się zbyt rzadka. Sprawnie łączymy składniki.
Chrzan doprawiamy solą i cukrem wedle uznania. Jeśli uznamy, że jest mało kwaśny, możemy też dodać jeszcze trochę octu. Całość przenosimy do czystego, wyparzonego słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Do czego pasuje chrzan?
Pełen charakteru przysmak świetnie sprawdzi się z buraczkami w postaci smakowitej ćwikły. Można go też dodać do purée ziemniaczanego lub zupy z groszku zielonego. Podkreśli też wielkanocne przysmaki takie jak żurek czy jajka faszerowane.
Na naszej stronie znajdzie też przepisy na świąteczne klasyki. Sprawdźcie koniecznie patent na pyszną paschę. Być może skusi was również sernik krakowski wykonany bez dodatku twarogu.