Wsyp ziemniaki do rękawa i zalej uwielbianym produktem. Takiego przysmaku nie zjesz w restauracji
Ziemniaki pieczone są smaczniejsze niż gotowane. Przyrządzone z jogurtem naturalnym warzywo nabiera delikatności. Dzięki dodatkowi przypraw będzie też pełne charakteru i aromatu. Musicie spróbować — pasują nie tylko na grilla.
Przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie
Smakowite warzywo z pieca może być lekkie. Upieczone w rękawie z dodatkiem jogurtu naturalnego ziemniaczki skuszą nawet wybrednych. Są nadzwyczaj delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Warto skosztować.
Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 100 g jogurtu naturalnego, klasycznego lub sojowego
- 2-4 ząbki czosnku
- sól i pieprz w ilości do smaku
- koperek wedle uznania
Jak zrobić ziemniaki pieczone w jogurcie? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia ziemniaków. Jeśli są duże, przekrawamy je na polówki lub nawet ćwiartki. Wrzucamy do rękawa do pieczenia i dodajemy jogurt wymieszany z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pozostałymi przyprawami.
Szczelnie zamykamy torebkę i nakłuwamy, jeśli nie ma wcześniej przygotowanych otworków. Następnie umieszczamy ją na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i przenosimy do rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika.
Po około 45 minutach rozcinamy folię, podnosimy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i zrumieniamy ziemniaki przez mniej więcej kwadrans. Obsypujemy ulubioną zieleniną.
Jak podać ziemniaki pieczone w jogurcie?
Delikatne i niesamowicie kremowe warzywo doskonale podkreśli smak wszelkich dań mięsnych np. z grilla. Możecie je też podać z warzywnymi kotletami, jajkiem sadzonym , a nawet solo. Będą świetną ciepłą przekąską.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z ziemniakami. Szczególnie polecamy prosty i tani ziemniaczany gulasz. Być może skuszą was też znakomite ziemniaki pieczone po szwedzku — na talerzu prezentują się zjawiskowo.