Smakosze.pl Przepisy Wsyp ziemniaki do rękawa i zalej uwielbianym produktem. Takiego przysmaku nie zjesz w restauracji
canva/undefined undefined

Wsyp ziemniaki do rękawa i zalej uwielbianym produktem. Takiego przysmaku nie zjesz w restauracji

30 kwietnia 2023

Ziemniaki pieczone są smaczniejsze niż gotowane. Przyrządzone z jogurtem naturalnym warzywo nabiera delikatności. Dzięki dodatkowi przypraw będzie też pełne charakteru i aromatu. Musicie spróbować — pasują nie tylko na grilla.

Przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie

Smakowite warzywo z pieca może być lekkie. Upieczone w rękawie z dodatkiem jogurtu naturalnego ziemniaczki skuszą nawet wybrednych. Są nadzwyczaj delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Warto skosztować.

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 100 g jogurtu naturalnego, klasycznego lub sojowego
  • 2-4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • koperek wedle uznania
Lepiej zalewać ogórki kiszone ciepłą czy zimną wodą? Prawie każdy popełnia błąd

Jak zrobić ziemniaki pieczone w jogurcie? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia ziemniaków. Jeśli są duże, przekrawamy je na polówki lub nawet ćwiartki. Wrzucamy do rękawa do pieczenia i dodajemy jogurt wymieszany z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pozostałymi przyprawami.

Szczelnie zamykamy torebkę i nakłuwamy, jeśli nie ma wcześniej przygotowanych otworków. Następnie umieszczamy ją na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i przenosimy do rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika.

Po około 45 minutach rozcinamy folię, podnosimy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i zrumieniamy ziemniaki przez mniej więcej kwadrans. Obsypujemy ulubioną zieleniną.

Jak podać ziemniaki pieczone w jogurcie?

Delikatne i niesamowicie kremowe warzywo doskonale podkreśli smak wszelkich dań mięsnych np. z grilla. Możecie je też podać z warzywnymi kotletami, jajkiem sadzonym , a nawet solo. Będą świetną ciepłą przekąską.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z ziemniakami. Szczególnie polecamy prosty i tani ziemniaczany gulasz. Być może skuszą was też znakomite ziemniaki pieczone po szwedzku — na talerzu prezentują się zjawiskowo.

Ziemniaki w jogurcie są pyszne.png
canva/Rimma_Bondarenko
Zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa. Te kotlety mielone to prawdziwe niebo w gębie
Znamy godziny otwarcia sklepów w majówkę. Nie przegap szansy na zrobienie zakupów
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy