Smakosze.pl Przepisy Wszyscy gotują żurek, a ja wolę ten przepis. Zupa dziadowska nie ma sobie równych
fot. Canva/afro

Wszyscy gotują żurek, a ja wolę ten przepis. Zupa dziadowska nie ma sobie równych

27 lipca 2024

Zupa dziadowska, czyli dziadówka, to jeden z tych posiłków chłopskiej kuchni ubogiej, do których dziś wracamy jako do receptur na nostalgiczne przysmaki. Jest sycąca i kremowa w smaku. Składa się z zupełnie podstawowych produktów. Pokochają ją wszyscy już po pierwszej łyżce.

Zupa dziadowska

Przepis na zupę dziadowską pochodzi z Kaszub . Jak nazwa wskazuje, dziadkówka jest tanią, chłopską zupą. Oparta jest na ziemniakach i smaku wysmażonym z boczku.

W dużej części polski spotkać można podobną zupę , czasem – jak dziad z babą na podkarpaciu – pod zbliżonymi nazwami. Często spotykaną nazwą jest zalewajka . Łączy je właśnie ziemniaczana baza i smak z kiełbas, boczku czy resztek wędlin.

wysmażanie boczku
fot. youtube.com/videokuchnia
Gotuję wodę w garnku i dokładam folię aluminiową. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem

Tradycyjna dziadówka

Ilustracje do tego przepisu na dziadowską zupę pochodzą z kanału Videokuchnia.pl. Ponieważ to tradycyjna chłopska zupa, wariantów funkcjonuje naprawdę wiele. Czasem taką zupę podaje się dodatkowo z zacierkami .

Składniki

  • 1 l bulionu (lub wody)
  • 1 l maślanki
  • 4 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 300-400 g boczku
  • 2-3 łyżki mąki żytniej
  • Ziele angielskie i liście laurowe
  • Pieprz i sól

Zupa dziadowska jak zalewajka

Ziemniaki obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Zalewamy je w garnku bulionem lub wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Jeśli używamy wody – osalamy ją. Zupę gotujemy do miękkości ziemniaków .

W międzyczasie na patelni wysmażamy boczek, dodając pokrojoną w kostkę cebulę. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W misce mieszamy maślankę z mąką żytnią . Przyprawiamy solą i pieprzem.

Kiedy ziemniaki będą miękkie, do zupy powolnym strumieniem dodajemy maślankę, ciągle mieszając. Zmniejszamy ogień. Do garnka dorzucamy boczek z cebulą razem z wysmażonym tłuszczem.

Patelnię deglasujemy , czyli łyżką zupy spłukujemy z niej wytopiony z boczku smak do garnka. Gotujemy jeszcze przez chwilę, przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

Wypróbuj też przepisy na ciasto agrestowe i racuchy ze startych jabłek .

dziadówka
fot. youtube.com/videokuchnia
Podsmażam cukinię, układam w naczyniu i zalewam tą masą. Za tym szybkim obiadem przepada cała rodzina
Zblenduj i podaj z malinami. Deser do kawy zrobisz w 10 minut, goście będą zachwyceni
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy