Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Gotuję wodę w garnku i dokładam folię aluminiową. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 27.07.2024 10:20

Gotuję wodę w garnku i dokładam folię aluminiową. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem

folia aluminiowa w garnku
fot. youtube.com/webspoonpl

Oto jeden z najskuteczniejszych sposobów na przypalone od zewnątrz garnki i patelnie. Wystarczy zanurzyć je w wodzie z kilkoma łatwo dostępnymi składnikami. Mogą okazać się skuteczniejsze niż większość kupnych preparatów.

Tania sztuczka kuchenna

Przypalone z zenątrz garnki to niezbyt przyjemny widok w kuchni. Naczynie może być w pełni sprawne, ale wygląda na sfatygowane. Nawet gotowanie w nich może stać się przez to mniej apetyczne.

Niestety, szorowanie takich garnków to tym bardziej nic przyjemnego. Wysoka temperatura sprawia, że brud dosłownie zgrzewa się z powierzchnią naczyń. A to oznacza, że zdejmowanie przypalonej warstwy jest upiornie ciężkie.

gotowanie garnka w garnku
fot. youtube.com/webspoonpl
Podsmażam cukinię, układam w naczyniu i zalewam tą masą. Za tym szybkim obiadem przepada cała rodzina

Sztuczka kuchenna: nie szoruj garnków

Problem staje się jeszcze bardziej dotkliwy, kiedy mamy do czynienia z garnkami o malowanej z zewnątrz powierzchni. Wtedy szorowanie ich jest w ogóle niemożliwe – zdejmiemy tylko emalię. A to będzie oznaczać, że następne przypalenie garnka zniszczy go zupełnie.

Rozwiązanie? Zmiękczyć przypieczony brud metodą chemiczną. To bardzo prosta i tania sztuczka kuchenna. Wystarczą trzy składniki, które zawsze mamy pod ręką: soda oczyszczona, ocet i folia aluminiowa.

Polerowanie garnków

W jak największym garnku, w którym zmieści się ten, który czyścimy, zagotowujemy wodę. Dodajemy do niego sodę oczyszczoną – ok. 4 łyżki na litr wody. Dolewamy pół szklanki octu, a do wody wkładamy kwadratowy arkusz lekko pogniecionej folii kuchennej.

W wodzie umieszczamy garnek i gotujemy przez kilka minut. W miarę gotowania przypalony brud powinien zmiękczać się i będzie coraz łatwiejszy do spolerowania. Szorujemy go drucianym zmywakiem (jak pokazano na kanale Webspoon PL, skąd zaczerpnęliśmy ilustracje) lub kulką zwiniętą z folii aluminiowej.

Podobna sztuczka kuchenna – tylko gotowanie, bez szorowania – sprawdzi się w wypadku czyszczenia sztućców pokrytych nalotem. Folia aluminiowa zwiąże cząsteczki siarki, które tworzą nalot na srebrze.

Wypróbuj też przepisy na deser z malinami i syrop miętowy.

polerowanie garnka
fot. youtube.com/webspoonpl