Podsmażam cukinię, układam w naczyniu i zalewam tą masą. Za tym szybkim obiadem przepada cała rodzina
Z zalania cukinii tą masą powstaje prawdziwie tani obiad. Składa się on wyłącznie z wielosezonowych warzyw i jajek, można więc jeść taki przez cały rok. Będzie odmianą od tradycyjnej kuchni polskiej, pełnej mięsa i mącznych dań. U mnie w domu mogliby go jeść na okrągło.
Tani obiad z cukinii
Cukinia to bardzo wszechstronne warzywo. Doskonale sprawdza się upieczona, ugotowana, potraktowana blenderem czy grillowana. Jednak do klasyki należą potrawki, w których się ją dusi.
To przykład tego, jak można rozwinąć taką potrawkę w bardziej sycący posiłek. Zalewamy w niej duszone warzywa z cukinią w roli głównej jajeczną masą. Efektem jest sycący i tani obiad z cukinii.
Zblenduj i podaj z malinami. Deser do kawy zrobisz w 10 minut, goście będą zachwyceniTani obiad z warzyw
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Hausgemachte Rezepte, gdzie podobny różni się użytymi warzywami i przyprawami.
Składniki
- 2 cukinie
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 1 papryka
- 1 pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki
- 70 ml jogurtu naturalnego
- 120 g startej mozzarelli
- Sól, pieprz, oregano, tymianek
Warzywa z masą jajeczną
Cukinię kroimy w słupki, przekładamy do miski i solimy. Miskę odstawiamy na bok. Posolona cukinia wypuści dużo wody.
Pozostałe warzywa kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę. Stopniowo dodajemy marchewkę, paprykę i czosnek w plasterkach.
Kiedy warzywa zaczną się robić miękkie, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i dusimy przez chwilę. Przyprawiamy do smaku. Cukinię dokładnie odciskamy z wody i dodajemy do pozostałych warzyw.
Do osobnej miski wybijamy jajka. Dodajemy jogurt i mąkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Koperek siekamy i dodajemy do masy jajecznej.
Masę warzywną przenosimy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Wyrównujemy warstwę i zalewamy masą jajeczną. Jej warstwę również wyrównujemy.
Całość posypujemy równomiernie startym serem. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Podajemy niezwłocznie po wyjęciu.
Wypróbuj też przepisy na syrop miętowy i ciasto agrestowe.