Smakosze.pl Przepisy Wszyscy się śmieją, gdy słyszą nazwę tego ciasta. Po pierwszym kęsie te same osoby proszą o dokładkę
Fot. YouTube/Lekcje w kuchni

Wszyscy się śmieją, gdy słyszą nazwę tego ciasta. Po pierwszym kęsie te same osoby proszą o dokładkę

23 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Na deser przygotuj ciasto popapraniec. Pomimo szalonej nazwy ta słodka przekąska jest warta, aby zrobić ją choćby dzisiaj. To niecodzienne i nieznane ciasto zachwyci całą rodzinę, a ty będziesz robiła je na każdą okazję. O tym, jak go przygotować dowiesz się z tego artykułu.

Ciasto popapraniec idealne na deser

W głębi duszy wszyscy jesteśmy łasuchami i kochamy ciasta, słodkie przekąski i inne desery. Niedawno trafiliśmy w Internecie na zaskakujący przepis . Ciasto popapraniec, jakie z niego przygotujesz, jest doskonałe pod każdym względem.

Ciasto jest niezwykle smaczne, a przygotowanie łatwe i niezbyt czasochłonne. Te cechy czynią ten deser idealną pozycją. Zrób je i przekonaj się sama o jego wyjątkowości.

ciasto.jpg
Fot. YouTube/Lekcje w kuchni
Taką zapiekankę podam na obiad w piątek. Rodzina się nią zajada, aż się uszy trzęsą

Składniki na ciasto popapraniec

Oprócz wymienionych zalet, ciasto popapraniec ma jeszcze jedną zaletę. Potrzebnych składników jest sporo, ale nie kosztują wiele, więc ciasto nie będzie kosztowało dużo. Umieściliśmy je wszystkie na liście poniżej. Przygotuj niezbędne produkty, a potem dowiedz się, jak zrobić z nich to pyszne ciasto. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Lekcje w kuchni , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 75 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki maku
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • ¾ szklanki dżemu z czarnej porzeczki
  • 150 g masła
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 560 ml mleka
  • 4 ½ łyżki cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 30 g śmietany 30%
  • odrobina wody
  • sok z cytryny

Ciasto popapraniec - przepis

Do miski wlej oddzielone od żółtek białka. Ubij je na sztywno za pomocą miksera. Następnie partiami dodaj cukier i wymieszaj. Dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj za pomocą łyżki. Jednolite ciasto podziel na trzy równe części, przekładając je do osobnych misek.

Do jednej z nich wsyp mak, do drugiej kakao, a do trzeciej wiórki kokosowe. W każdej misce wymieszaj składniki. Spód prostokątnej blachy wyłóż papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładaj obok siebie kleksy ciasta. Zrób to w takim sam sposób jak na zdjęciu powyżej. Spód piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Sok z cytryny wymieszaj z wodą, a następnie nasącz mieszaniną wierzch upieczonego ciasta.

Nanieś na nie połowę dżemu i równomiernie rozprowadź. Budyń przygotuj na mleku zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Do miski włóż masło oraz wsyp cukier puder. Składniki połącz w jednolitą masę za pomocą miksera. Następnie dodaj przestudzony budyń i wymieszaj.

Masę budyniową wyłóż na dżem i równo rozprowadź. Na wierzchu wyłóż dżem i rozsmaruj go. Wierzch posyp wiórkami nosowymi. Śmietankę podgrzej i dodaj do niej pokruszoną czekoladę. Wymieszaj, aby składniki się ze sobą połączyły. Polej składnikami wierzch ciasta i gotowe.

Sprawdź także przepis na niezwykłe kotlety oraz dowiedz się, co warto pić rano .

ciasto 2.jpg
Fot. YouTube/Lekcje w kuchni

Po prostu wrzuć majonez do wrzątku. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Polskie naleśniki nie mają do nich podjazdu. To przez 1 składnik, niesamowite
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy