Smakosze.pl Produkty Wszyscy tylko truskawki i czereśnie, a ja wolę ten owoc. Korzyści z jego jedzenia są nieocenione
agrest
Fot. Canva/KatarinaGondova

Wszyscy tylko truskawki i czereśnie, a ja wolę ten owoc. Korzyści z jego jedzenia są nieocenione

25 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ogródek babci pełen jest witamin. Jeden owoc z jej ogródka szczególnie zapadł mi w pamięć. Wiele osób czeka na truskawki czy czereśnie, ja jednak do nich nie należę. Jestem miłośnikiem agrestu, który poza smakiem oferuje mi wiele innych korzyści.

Zapomniany owoc z ogródka babci

W sezonie letnim wszyscy doceniają smak truskawek i malin, ale mało kto pamięta o jednym owocu, który pojawia się w połowie lipca. Chodzi o agrest. Pamiętasz go? Kiedyś rósł w przydomowych czy działkowych, ale mimo to mało kto o nim dzisiaj pamięta.

A szkoda, bo owoc ten ma wiele zdrowotnych korzyści. O wszystkich jego zaletach i zastosowaniach dowiesz się z dalszej części artykułu. Nie uwierzysz, co zrobisz z agrestu.

agrest na krzaku.jpg
Fot. Canva/MrGajowy3
Posadź te rośliny obok koperku. Będzie rósł jak szalony

Agrest ma same korzyści

Agrest warto jeść nie tylko ze względu na doskonały słodko-kwaśny smak, ale także ze względu na prozdrowotne właściwości. Owoc bogaty jest w cenne dla organizmu witaminy oraz niezbędne pierwiastki.

Najwięcej jest tych z grup A, B oraz C. Oprócz nich w agreście znalazła się także spora ilość potasu, magnezu, żelaza oraz wapnia. Najcenniejszy z nich jest jednak kwas foliowy, który zapobiega chorobom serca, wylewom oraz przeciwdziała anemii i zakrzepom. W dodatku wspomaga trawienie oraz obniża poziom cholesterolu.

Do czego wykorzystać agrest?

Agrest ma wiele zastosowań i można stworzyć z niego niemalże wszystko. Jak z każdego sezonowego owocu stworzysz z niego liczne ciasta, dżemy, a nawet orzeźwiający kompot lub nalewkę.

Jednak najważniejszy jest smak, który jest po prostu nie do podrobienia. Przygotuj z agrestu, któryś z powyższych przetworów i o jego doskonałym smaku przekonaj się sama. Szczególnie że w łatwy sposób dostarczysz organizmowi cennych składników odżywczych . Sprawdź, jakie warzywo podbija Europę oraz dowiedz się, jakie danie przygotujesz z bobu .

ciasto agrestowe.jpg
Fot. Canva/shomova
Kuroń pokazał, jak smaży kotlety po czesku. Panierka to mistrzowstwo świata
Żadne cytrusy, żaden cynamon. Tylko tym sposobem pozbędziesz się z domu mrówek raz na zawsze
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Kulturoznawca i dziennikarz z wykształcenia. Od początku swojej kariery związany z grupą mediową Iberion. Jako redaktor serwuje dla Was kulinarne porady i przekazuje najświeższe informacje ze świata kulinariów w postaci newsów. W 2024 roku relacjonował wydarzenia z Dolnego Śląska dotkniętego powodzią. Jako reporter rozmawia z seniorami, poznając ich zdanie na temat kulinarnych trendów, cen i tego, co w programach kulinarnych im się nie podoba.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl