Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyborny bigos z młodej kapusty - prosty i lekki przepis
Adam Moskal
Adam Moskal 07.07.2021 02:00

Wyborny bigos z młodej kapusty - prosty i lekki przepis

obraz 2021-07-07 170548
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Kulinarne przygody

Bigos wcale nie musi być przygotowany jedynie z kiszonej kapusty - jej młoda wersja również się do tego świetnie nadaje. Taka potrawa ma delikatny smak i znacznie lepiej pasuje do dużych temperatur. Jest lekka, a gotowanie wymaga tylko 1 patelni i 1 garnka.

Bigos z młodej kapusty jest idealnym daniem w trakcie lata, gdy pogoda daje w kość wysoką temperaturą. O tej porze roku mało kto ma siłę na ciężkostrawne jedzenie, które długo zalega w układzie pokarmowym.

Co więcej, dostępność młodej kapusty jest na tyle ograniczona przez większość roku, że możliwość gotowania przy jej użyciu jest ciężka do powtrzymania się. Taki bigos wspaniale komponuje się z młodymi ziemniakami oraz sadzonymi jajkami.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej filmu:

Przepis na bigos z młodej kapusty

Składniki:

  • 1 młoda kapusta

  • 1 cebula

  • szklanka soku pomidorowego

  • 200 g wędzonego boczku

  • 1 łyżka mąki

  • sól

  • pieprz

  • 500 ml wody

  • sok z połowy cytryny

  • garść koperku

Zacznij od przekrojenia kapusty na pół i dokładnego umycia jej z zewnątrz i wewnątrz. Cebulę wraz z boczkiem posiekaj w drobną kostkę. Mięso wrzuć na zimną patelnię i zacznij smażyć. Gdy 3/4 tłuszczu wytopi się, dodaj cebulę.

Smaż ją do momentu, aż stanie się złoto-brązowa. Dosyp sól, aby przyspieszyć proces smażenia. Z kapusty odetnij głąb, poszatkuj ją i dodaj do boczku z cebulą. Smaż ją przez 2-3 minuty, aż wyparuje z niej woda.

Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.

Przełóż zawartość patelni do garnka, dodaj sok pomidorowy, wodę, sól oraz pieprz. Gotuj przez godzinę, wlej mąkę wymieszaną z odrobiną wody i gotuj 5 minut, aż bigos zgęstnieje. Dodaj sok z cytryny, aby zrównoważyć smaki. Przed podaniem posyp całość sporą ilością koperku. Smacznego.

Projekt bez tytułu - 2021-07-07T172537.258
undefined

Źródło: Dar1930, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wilkuchnia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram