Wyborny bigos z młodej kapusty - prosty i lekki przepis
Bigos wcale nie musi być przygotowany jedynie z kiszonej kapusty - jej młoda wersja również się do tego świetnie nadaje. Taka potrawa ma delikatny smak i znacznie lepiej pasuje do dużych temperatur. Jest lekka, a gotowanie wymaga tylko 1 patelni i 1 garnka.
Bigos z młodej kapusty jest idealnym daniem w trakcie lata, gdy pogoda daje w kość wysoką temperaturą. O tej porze roku mało kto ma siłę na ciężkostrawne jedzenie, które długo zalega w układzie pokarmowym.
Co więcej, dostępność młodej kapusty jest na tyle ograniczona przez większość roku, że możliwość gotowania przy jej użyciu jest ciężka do powtrzymania się. Taki bigos wspaniale komponuje się z młodymi ziemniakami oraz sadzonymi jajkami.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej filmu:
Przepis na bigos z młodej kapusty
Składniki:
1 młoda kapusta
1 cebula
szklanka soku pomidorowego
200 g wędzonego boczku
1 łyżka mąki
sól
pieprz
500 ml wody
sok z połowy cytryny
garść koperku
Zacznij od przekrojenia kapusty na pół i dokładnego umycia jej z zewnątrz i wewnątrz. Cebulę wraz z boczkiem posiekaj w drobną kostkę. Mięso wrzuć na zimną patelnię i zacznij smażyć. Gdy 3/4 tłuszczu wytopi się, dodaj cebulę.
Smaż ją do momentu, aż stanie się złoto-brązowa. Dosyp sól, aby przyspieszyć proces smażenia. Z kapusty odetnij głąb, poszatkuj ją i dodaj do boczku z cebulą. Smaż ją przez 2-3 minuty, aż wyparuje z niej woda.
Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.
Przełóż zawartość patelni do garnka, dodaj sok pomidorowy, wodę, sól oraz pieprz. Gotuj przez godzinę, wlej mąkę wymieszaną z odrobiną wody i gotuj 5 minut, aż bigos zgęstnieje. Dodaj sok z cytryny, aby zrównoważyć smaki. Przed podaniem posyp całość sporą ilością koperku. Smacznego.
Źródło: Dar1930, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Siekane kotlety z kurczaka z ananasem
Najszybsze i najlepsze ciasto bez pieczenia "telewizor", zrobisz je w 10 minut
Źródło: wilkuchnia.pl