Smakosze.pl Produkty Wycofują to z półek w całej Polsce. W uwielbianym produkcie wykryto groźną toksynę
Fot. Marek BAZAK/East News

Wycofują to z półek w całej Polsce. W uwielbianym produkcie wykryto groźną toksynę

18 lutego 2025

Do sklepów Auchan trafiła partia produktu, który nie nadają się do jedzenia. Chodzi o zawartą w nich toksynę. Produkty oznaczone podanym poniżej numerem serii powinny trafić do śmietnika, a nie do naszych żołądków.

Ochratoksyna w rodzynkach

Informacje o wycofaniu rozmaitych produktów żywnościowych trafiają do nas regularnie. Cóż, przy tej ilości produkowanej i konsumowanej przez nas żywności trudno wyobrazić sobie, że wszystko będzie szło bez wybojów. Raz będziemy więc mieli do czynienia z niewłaściwym oznakowaniem produktu, a kiedy indziej – z przekroczonymi normami zawartości potencjalnie szkodliwych substancji.

Tym razem mamy do czynienia z drugim z tych przypadków. W sieci Auchan pojawiła się partia skażonych rodzynek. Zawarta w nich ochratoksyna A może wywoływać w organizmie człowieka trudne powikłania.

rodzynki w miseczce

Anulował paragony, ukradł prawie 100 tys. złotych. Ten proceder mrozi krew w żyłach

Uważaj na rodzynki z Auchana

O wycofaniu partii rodzynek, które trafiły na jego półki, Auchan poinformował w internecie . Szkodliwe mogą okazać się rodzynki sułtańskie w kilogramowym opakowaniu. Ich producentem jest firma Makar Bakalie sp. z o.o. sp. k. Feralny numer partii to 05.2026/ A567 0511 Uzbekistan, 05.2026/ A567 0611 Uzbekistan . Dla pewności, paczkę można też rozpoznać po kodzie kreskowym z numerem 5900775200412 .

Dalsza część tekstu pod filmem.

Auchan przeprasza za kłopot i prosi, by rodzynki po prostu wyrzucić. Oczywiście można je także odnieść do najbliższego sklepu sieci. W tym drugim wypadku można liczyć na zwrot pieniędzy . Paragon nie jest potrzebny – nie mówimy o reklamacji konsumenckiej, a o szczególnym wypadku.

laboratorium

Trująca ochratoksyna

Ochratoksyna A to jedna z najczęściej występujących toksyn grzybiczych w jedzeniu. Produkuje ją kilka gatunków grzybów , a rozprzestrzenia się w ciepłym klimacie. Chętnie atakuje zboża, a także kawę, kakao, wino, piwo czy przyprawy.

Substancja ma zły wpływ na nasz orgnizm w kilku obszarach. Po pierwsze więc, uszkadza układ odpornościowy. Po drugie - wywołuje jedna z postaci zapalenia nerek. Po trzecie – podejrzewa się że może wywoływać lub przyspieszać rozwój chorób takich jak zespół Parkinsona czy Alzheimera .

ziarna

Wyrzućmy rodzynki z ochratoksyną

Substancja występuje w naszym jedzeniu dość często w pewnych niewielkich ilościach. W kawie mamy jej na przykład po kilka mikrogramów jako ilość bezpieczną. Dopiero podwyższone stężenie wywoływać powinno niepokój.

Oczywiście warto podkreślić, że osoby o szczególnie osłabionej odporności i osoby z grupy ryzyka najrażone są bardziej na jej działanie. Dlatego jeśli nie mamy pewności, czy rodzynki, których użyliśmy, mogą być niebezpieczne, na wszelki wypadek uważajmy zwłaszcza na osoby najsłabsze i kobiety ciężarne. W 2025 roku prócz bakalii wycofywano też skażoną ochratoksyną mąkę żytnią .

Opisywaliśmy niedawno proceder okradania sklepów przez anulowanie paragonów . Poznaj też zdrowe właściwości rukwi wodnej .

ciemne rodzynki

Odchudza, wzmacnia kości i odporność. Powinieneś posadzić na parapecie
Metaliczny połysk na wędlinie to jasny znak. Mało kto wie, co naprawdę oznacza
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy