Wydrąż papryki i wypchaj po brzegi farszem. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal
Szukasz zaskakującego dania na obiad? W takim razie ten przepis jest właśnie dla ciebie. Z nim przygotujesz faszerowaną paprykę, która smakiem zachwyci każdego smakosza. Przygotowanie jest banalnie proste, więc obiad dla całej rodziny zrobisz bardzo szybko. Wypróbuj to danie, a będziesz wracać do niego bardzo często.
Faszerowana papryka idealna na obiad
Dobry obiad powinien być nie tylko ciepły i smaczny, ale też powinien zachwycać wyglądem. Jeżeli szukasz takiego dania , faszerowana papryka okaże się strzałem w dziesiątkę, bo spełnia wszystkie wspomniane kryteria.
Danie to także świetny wybór dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu. Można nawet zaryzykować stwierdzenie, że ten obiad robi się sam. Wypróbuj przepis i przekonaj się o tym wszystkim sama. Dokładną instrukcję oraz listę z potrzebnymi składnikami znajdziesz w dalszej części artykułu.
Papryka to nie wszystko
Najważniejszym składnikiem jest, oczywiście, papryka, która w pewien sposób stanowi także formę dla tego dania. Nie zapomnij także o niezbędnych składnikach do farszu. Wszystkie wraz z dokładnymi gramaturami umieszczono poniżej. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i zaczynamy. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Domowe gotowanie z Dannym , znajdującym się na YouTubie.
Składniki:
- 6 papryk
- 1 cebula
- 3 pomidory
- 600 g sera feta
- 200 g żółtego sera
- 3 jajka
- 40 g masła
- 20 ml oliwy
- 20 g mąki
- 500 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- oregano
- pieprz
- sól
Faszerowana papryka - przepis
Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę. Dokładnie umyte pomidory pokrój w średnią kostkę. Oba warzywa przełóż do miski i przypraw je solą, pieprzem i oregano. Ser feta umieść w misce i pokrusz go. Dodaj starty ser żółty i wbij jajka. Wymieszaj wszystkie składniki.
Odkrój górną część papryki i wydrąż jej środek. Do każdej z nich włóż farsz. Pamiętaj, aby warzywo wypełnić po brzegi. Faszerowane papryki ustaw w naczyniu żaroodpornym.
Na patelni rozgrzej oliwę i rozpuść masło. Wsyp mąkę i stwórz zasmażkę. Następie wlej mleko i połącz składniki w jednolity sos, mieszając i podgrzewając go na średnim ogniu. Tak powstanie beszamel. Na koniec przypraw go pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Sosem zalej papryki jak najwyżej i całość zapiekaj w 220 stopniach przez 30 minut . Po tym czasie podawaj je na obiad i zachwycaj się ich smakiem. Sprawdź przepis na zupę szczawiową oraz dowiedz się, jak zrobić danie z ciasta francuskiego .