Smakosze.pl Przepisy Wydrąż papryki i wypchaj po brzegi farszem. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal
Fot. YouTube/Domowe gotowanie z Dannym

Wydrąż papryki i wypchaj po brzegi farszem. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal

24 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Szukasz zaskakującego dania na obiad? W takim razie ten przepis jest właśnie dla ciebie. Z nim przygotujesz faszerowaną paprykę, która smakiem zachwyci każdego smakosza. Przygotowanie jest banalnie proste, więc obiad dla całej rodziny zrobisz bardzo szybko. Wypróbuj to danie, a będziesz wracać do niego bardzo często.

Faszerowana papryka idealna na obiad

Dobry obiad powinien być nie tylko ciepły i smaczny, ale też powinien zachwycać wyglądem. Jeżeli szukasz takiego dania , faszerowana papryka okaże się strzałem w dziesiątkę, bo spełnia wszystkie wspomniane kryteria.

Danie to także świetny wybór dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu. Można nawet zaryzykować stwierdzenie, że ten obiad robi się sam. Wypróbuj przepis i przekonaj się o tym wszystkim sama. Dokładną instrukcję oraz listę z potrzebnymi składnikami znajdziesz w dalszej części artykułu.

faszerowanie.jpg
Fot. YouTube/Domowe gotowanie z Dannym
Zawiń łyżki w ciasto francuskie. Efekt jest piorunujący

Papryka to nie wszystko

Najważniejszym składnikiem jest, oczywiście, papryka, która w pewien sposób stanowi także formę dla tego dania. Nie zapomnij także o niezbędnych składnikach do farszu. Wszystkie wraz z dokładnymi gramaturami umieszczono poniżej. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i zaczynamy. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Domowe gotowanie z Dannym , znajdującym się na YouTubie.

Składniki:

  • 6 papryk
  • 1 cebula
  • 3 pomidory
  • 600 g sera feta
  • 200 g żółtego sera
  • 3 jajka
  • 40 g masła
  • 20 ml oliwy
  • 20 g mąki
  • 500 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • oregano
  • pieprz
  • sól

Faszerowana papryka - przepis

Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę. Dokładnie umyte pomidory pokrój w średnią kostkę. Oba warzywa przełóż do miski i przypraw je solą, pieprzem i oregano. Ser feta umieść w misce i pokrusz go. Dodaj starty ser żółty i wbij jajka. Wymieszaj wszystkie składniki.

Odkrój górną część papryki i wydrąż jej środek. Do każdej z nich włóż farsz. Pamiętaj, aby warzywo wypełnić po brzegi. Faszerowane papryki ustaw w naczyniu żaroodpornym.

Na patelni rozgrzej oliwę i rozpuść masło. Wsyp mąkę i stwórz zasmażkę. Następie wlej mleko i połącz składniki w jednolity sos, mieszając i podgrzewając go na średnim ogniu. Tak powstanie beszamel. Na koniec przypraw go pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Sosem zalej papryki jak najwyżej i całość zapiekaj w 220 stopniach przez 30 minut . Po tym czasie podawaj je na obiad i zachwycaj się ich smakiem.  Sprawdź przepis na zupę szczawiową oraz dowiedz się, jak zrobić danie z ciasta francuskiego .

gotowe papryki.jpg
Fot. YouTube/Domowe gotowanie z Dannym
Te faszerowane pomidory właśnie teraz są najlepsze. Wszyscy jedzą, aż im się uszy trzęsą
Weź mielone mięso, koperek i śmietanę. O te klopsiki w sosie koperkowym wszyscy będą się bić
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy