Smakosze.pl Przepisy Wygląda jak chleb, ale to coś o wiele lepszego. Już dawno nie jadłem czegoś tak pysznego
youtube.com/@OleseaSlavinski

Wygląda jak chleb, ale to coś o wiele lepszego. Już dawno nie jadłem czegoś tak pysznego

1 lutego 2024

Pieczenie wytrawnych wypieków nie musi być trudne. Oto prosty przepis na przekąskę, która łączy pieczywo i dodatki w postaci zbliżonej do ciasta i nada się świetnie na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.

Chlebowa przekąska

Pieczenie wydaje nam się często pracochłonną czynnością, która daje świetne efekty, ale tylko za cenę długich przygotowań. Tymczasem przepisy takie jak ten pozwalają przyrządzić szybko prosty chlebek . Jasne, nie jest to prawdziwy chleb w rozumieniu sztuki piekarniczej, ale to nic złego. Sprawdzi się on za to świetnie – pewnie nawet lepiej – w roli przekąski na szybkie i łatwe zaspokojenie głodu.

Sekretem jest użycie śmietany i proszku do pieczenia. Te składniki w zasadzie zbliżają nasz chlebek bardziej do ciasta, ale – zaskakująco, jest on wytrawny i aromatyczny i, nie oszukujmy się, lepszy jest jako drugie śniadanie niż deser do aromatycznej kawy.

Przygotowanie ciasta na chleb
fot. youtube.com/@OleseaSlavinski
Kroję polędwicę, marynuję i podsmażam z cebulą. Dawno nie jadłem tak delikatnego mięsa

Chlebek z dodatkami

Ten chlebek może też pełnić funkcję przeglądu lodówki. Olesea Slavinski, z której kanału zaczerpnęliśmy zdjęcia do tego przepisu, proponuje przepis w wersji z kiełbasą i szczypiorem. Można jednak pokusić się o przegląd lodówki i użycie zalegających plastrów wędliny, a także np. papryki czy nawet pieczarek.

Składniki

  • 4 jajka
  • 200 g śmietany 18%
  • Szklanka mąki
  • 100 g sera żółtego
  • Pęczek dymki
  • ½ papryki
  • 4 plastry boczku surowego lub wędzonego
  • 10 g proszku do pieczenia
  • Opcjonalnie: szpinak
  • Sól, pieprz
  • Do posypania: sezam lub czarnuszka i pestki słonecznika albo dyni

Przygotowujemy chlebek mięsno-warzywny

W misce ubijamy mikserem jajka z solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i po raz kolejny wyrabiamy na jednolitą masę .

Do masy dodajemy ser starty na tarce o grubych okach, posiekaną dymkę, drobno pokrojony boczek i posiekane liście szpinaku. Wyrabiamy, aż składniki będą równo rozprowadzone w cieście i wykładamy całość do keksówki wysmarowanej tłuszczem .

Posypujemy nasionami i pestkami i wkładamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni . Wykładamy na kratkę i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Nasza przekąska smakuje doskonale lekko ciepła, ale również na zimno.

Wypróbuj też przepisy na domowe drożdżówki i bułeczki z kremem nie wymagające piekarnika .

Przygotowanie ciasta na chleb
fot. youtube.com/@OleseaSlavinski
Napycham kajzerki różnymi dodatkami i zapiekam. To najlepszy patent na śniadanie i kolację
Układam herbatniki i zalewam pyszną masą. To ciasto bez pieczenia jest absolutnym hitem
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy