Wygląda jak kania, a jest szalenie niebezpieczny. Ten grzyb właśnie się pojawił w polskich lasach
Grzyby są cenione przez wielu smakoszy. Ich zbieranie wymaga jednak sporo doświadczenia, a pomyłka może być kosztowna. Obecnie w lasach znaleźć można okazy, które stanowią doskonałe potwierdzenie tego stwierdzenia. Do złudzenia przypominają kanie, ale ich zjedzenie wcale nie będzie przyjemne.
Niektóre grzyby łatwo pomylić
Zbieranie skarbów lasów zawsze powinno odbywać się z ogromną starannością. Niejednokrotnie okazy trujące mocno przypominają te, których smak uwielbiamy. Tak właśnie jest w przypadku muchomora sromotnikowego i kani.
Oba gatunki charakteryzuje obecność pierścienia na trzonie, ale tylko u kani będziemy mogli go swobodnie przesuwać. Jeśli więc ten element jest przyrośnięty, mamy do czynienia z niebezpiecznym dla człowieka grzybem i powinniśmy go pozostawić w lesie.
Co odróżnia muchomora sromotnikowego od kani?
Grzyb, którego nawet średni owocnik jest w stanie poważnie zaszkodzić człowiekowi, bardzo często ma na kapeluszu pozostałości po jaju, z którego wychodzi w procesie wyrastania. Podobnie jak kania, będzie go potem otwierał kapelusz, lecz nie pojawią się na nim ciemne łuski i nie będzie on postrzępiony.
Cała powierzchnia muchomora będzie miała barwę jasnozieloną i pozostanie gładka. Co więcej, nie będzie zgrubienia na szczycie, które wyróżnia kanię. Będzie natomiast obecna otoczona pochewką bulwiasta podstawa trzonu. U kani takiego okrągłego tworu u dołu ogonka trudno się doszukać.
Jak wykorzystać grzyby w kuchni?
Najprostszym sposobem jest dodanie skarbów lasu do jajecznicy lub wykorzystanie ich do sporządzenia smakowitego sosu . Można nim polewać rozmaite mięsa lub kluski ziemniaczane np. uwielbiane przez wielu smakoszy kluski szare.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów z grzybami w roli głównej. Sprawdźcie koniecznie jak przygotować pyszne kotlety z kani . Zerknijcie też na wskazówki, dzięki którym smażone kurki będą znakomite.
Źródło: YT/Grzybowy Kapelusz; doz