Smakosze.pl
Przepyszne kurki

canva/sebastianosecondi

Jak smażyć kurki, żeby nie były gorzkie? Wyjaśniamy krok po kroku

27 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Sezon na kurki trwa w najlepsze, kupimy je w każdym warzywniaku, w sklepach i na targowiskach. Kurki, mimo, że należą do jednych z najsmaczniejszych grzybów, czasem mogą stać się gorzkie. Mamy na to jednak skuteczny sposób. Jak smażyć kurki, żeby nie były gorzkie?

Z kurek przygotujemy wiele pysznych dań. Jednym z moich ulubionych jest jajecznica z kurkami, nie ma lepszego śniadania. Kurki, mimo, że proste w przygotowaniu, mają tendencję do gorzknienia. Jak smażyć kurki, żeby nie były gorzkie?

Sernik na zimno z serków homogenizowanych. Smak jak za dawnych lat

Sernik na zimno z serków homogenizowanych. Smak jak za dawnych lat

CZYTAJ DALEJ

Wiele osób wyrzuca grzyby, które podczas obróbki termicznej straciły smak i stały się tak gorzkie, że aż niejadalne. Wystarczy jednak dodać do nich kilka prostych składników, dzięki którym goryczka bardzo szybko zniknie.

Jak smażyć kurki, żeby nie były gorzkie? Przede wszystkim smażmy świeże grzyby. Mrożone kurki zawsze będą miały nieprzyjemny smak. Aby pozbyć się goryczki z kurek, zastosujmy trik z mlekiem. Mlekiem zalewa się również wątróbkę, która tez traci gorzkawy posmak.

Jak uratować gorzkie kurki? Będą smaczne i bardzo aromatyczne

Jeśli kurki zrobiły się gorzkie, przesmaż je na maśle z dodatkiem posiekanej cebulki. Grzyby dopraw również cukrem, słodką papryką i szczyptą tymianku.

Do całego sosu możemy dodać dodatkową porcję kwaśnej śmietany i oprószyć danie natką pietruszki. Te składniki szybko i skutecznie pozbędą się niepożądanej goryczki.

Jak smażyć kurki, żeby nie były gorzkie?

Kurki po umyciu i oczyszczeniu przełóżmy do szklanek miski i zalejmy mlekiem, następnie odstawmy na 15 minut. Mleko zapobiega gorzknieniu grzybów podczas smażenia.

Kurki są najsmaczniejsze, kiedy są świeże. Jeśli chcemy je zamrozić, zjedzmy je w ciągu dwóch miesięcy. Im kurki dłużej są mrożone, tym są bardziej gorzkie.

Z kurek możemy przygotować wyśmienite śniadanie, czyli jajecznicę z kurkami. Na obiad natomiast ugotujmy makaron i podajmy go z sosem kurkowym, wszyscy będą zachwyceni.

Kurki

canva/minadezhda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki kiszone

Porady

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

Czytaj więcej >
kasza jaglana

Porady

Jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Prosty zabieg robi różnicę

Czytaj więcej >
jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >