Wygląda jak truskawka, smakuje jak egzotyczny owoc. Polacy oszaleją na jej punkcie
Biała truskawka wygląda jak niedojrzała wersja popularnego polskiego owocu. Odmienne kolory nie świadczą jednak o braku smaku. Nietypowy produkt w odbiorze przypomina ananasa i jest niesamowicie soczysty. Niejednemu smakoszowi ma szansę się spodobać.
Biała truskawka smakuje jak ananas
Białą truskawkę charakteryzuje brak intensywnej czerwonej barwy — ten kolor mają jedynie małe pestki. Drobny owoc pełen jest cech, które mogą świadczyć o niezbyt ciekawych walorach smakowych. Nie warto jednak rezygnować ze spróbowania, bo może to być bardzo przyjemne doświadczenie.
W smaku biała truskawka przypomina bowiem ananasa , czyli inny, dobrze znany wielu osobom produkt. Nie jest zatem ani kwaśna, ani twarda i porównania do niedojrzałych owoców są zupełnie nietrafione.
Skąd się wzięła biała truskawka?
Pineberry, bo pod taką nazwą ten owoc też jest znany, to nic innego jak połączenie dwóch odmian truskawki — fragaria chiloensis i fragaria virginiana. Dawniej popularny był w Ameryce Południowej, gdzie ze względu na zmiany w środowisku już coraz rzadziej można go spotkać.
Szczęśliwie został sprowadzony do Holandii, gdzie prowadzona jest jego uprawa. To właśnie tą drogą dotarł do Polski. Krzewy tej rośliny są dość odporne na szkodniki i można je uprawiać bez stosowania oprysków. Jeśli zatem mamy chęć i warunki, warto zaopatrzyć się w sadzonki i samodzielnie wyhodować nietypowy rarytas.
Jak podać białą truskawkę?
Owoc można bez problemu zjeść na surowo. Podobnie jak inne tego typu produkty, dobrze jest ją umyć i oczyścić z szypułek. Ich wyróżnikiem jest też niesamowita delikatność, więc najlepiej spożyć je od razu po zakupie, a po zebraniu koniecznie umieścić w lodówce.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy z wykorzystaniem truskawki. Szczególnie polecamy wersje kiszoną — jest niesamowicie orzeźwiająca w smaku. Być może skusi was też r eceptura na pierogi z ich dodatkiem.