Eksperci biją na alarm. Nie ma gorszej metody kiszenia ogórków
Ogórki kiszone są smaczne i zdrowe. Jednak w ostatnim czasie w Internecie zaczęły pojawiać się instrukcje, które mają pomóc nam przygotować specjał w plastikowych butelkach. Tanie naczynie niestety nie będzie równie dobrym wyborem co słoiki czy kamionkowe beczki. Wiemy dlaczego.
Kiszenie ogórków w plastiku jest szkodliwe
Podążanie za trendami w kulinariach nie zawsze jest rozsądne. Tak jest również w przypadku kiszenia. Obserwowana rosnąca liczba przepisów, w których do zrobienia popularnego kwaśnego warzywa stosuje się plastikowe butelki po wszelkiego rodzaju napojach, może budzić obawy.
Jak zdradziła chemiczka Sylwia Panek, już dokładne oczyszczenie takich opakowań może być trudne. Narażenie ich na wysoką temperaturę czy działanie substancji powstających podczas kiszenia może natomiast doprowadzić do uwalniania się szkodliwych związków chemicznych:
Ilość migrujących substancji zależna jest od [...] czasu kontaktu, temperatury, działania promieni słonecznych czy składu napoju. Mniej składników migruje, jeśli w butelce przechowywana jest woda, więcej, gdy będzie to kwaśny sok pomarańczowy lub gazowany napój. - czytamy w jej wpisie opublikowanym na Instagramie.
Co trafi do ogórków kiszonych? Między innymi antymon i ftalany oraz szereg związków, które mogą wpłynąć na naszą gospodarkę hormonalną.
Są tanie i odżywcze. Polacy jednak wciąż omijają ten rodzaj mięsaOgórki kiszone w butelkach PET mogą nie wyjść
Nawet jeśli uznamy, że nie boimy się migracji szkodliwych substancji z plastiku, pozostaje kwestia sterylności. Ogórki kiszone zazwyczaj przygotowuje się w odpowiednio wyparzonych naczyniach.
Plastikowe butelki mają nieregularne kształty, a wrzątek sprawia, że się kurczą. O dokładnym pozbyciu się pozostałości napoju czy bakterii, które mogą przyczynić się do zepsucia nastawionych warzyw, możemy więc zapomnieć.
Umycie opakowania przy pomocy detergentu obarczone będzie ryzykiem, że pozostanie on wewnątrz i wpłynie na smak wyrobu. Może też nie być wystarczające do uniknięcia zmarnowania całej partii w pocie czoła nastawionych ogórków kiszonych.
Ogórków kiszonych nie warto sobie odmawiać
Wyrób o właściwościach probiotycznych dostarczy nam znaczną ilość kwasu mlekowego oraz dobroczynnych bakterii, które poprawią funkcjonowanie naszego układu pokarmowego. Sięgając po nie, zapewnimy sobie także podaż witamin z grupy B, witaminy A, C, E i K.
Nie warto zatem rezygnować z robienia ogórków kiszonych. Zaopatrzymy się jednak wcześniej w szklane, sterylne naczynia z dobrze dopasowanymi pokrywkami. Wybierając odpowiednie warzywa i korzystając z naszego sprawdzonego przepisu, na pewno będziecie zadowoleni z rezultatów.
Źródło: zywienie.medonet, pysznosci