Smakosze.pl Przepisy Wymieszaj ketchup z majonezem, posmaruj nimi schab i zapiecz. Nie spodziewałem się, że to tak dobre
YouTube/@DOMOWE OBIADY

Wymieszaj ketchup z majonezem, posmaruj nimi schab i zapiecz. Nie spodziewałem się, że to tak dobre

26 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Schab kojarzy się głównie z kotletami. Ten przepis sprawi, że nawet one mogą się schować. Jej przygotowanie jest łatwe i szybkie. Przekonaj się sama.

Schab jest najlepszy

Schab oprócz pysznego smaku ma jeszcze inne zalety. Znajduje się w nim sporo potrzebnego dla organizmu biała. Dodatkowo to mięso nie ma w sobie za dużo tłuszczu.

Jedząc schab, dostarczasz potrzebne dla organizmu witaminy. Na przykład te z grupy B, które odpowiadają za wytwarzanie czerwonych krwinek i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Właśnie z tych powodów warto dołączyć to mięso do swojej diety.

krojenia mięsa.jpg
Canva/@photology2000
Wlewam jajka do pomidorów i zapiekam z serem. Danie zachwyca lekkością i soczystością

Co będziesz potrzebować?

Oprócz dobrej jakości mięsa, kup jeszcze składniki z tej listy i zaczynamy. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale DOMOWE OBIADY, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.

Składniki:

  • 500 g schabu
  • 10 g słodkiej papryki
  • 100 g majonezu
  • 50 g sosu barbecue (opcjonalnie)
  • 60 g ketchupu
  • 15 g czosnku granulowanego
  • 1 duża cebula
  • pieprz
  • sól

Jak zrobić pyszny schab?

Zacznij od pokrojenia mięsa na kotlety o grubości około 2-3 centymetrów . Przypraw solą, pieprzem, czerwoną papryką i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wsyp ją do miski. Dodaj majonez, sos barbecue i ketchup. Wsyp czosnek granulowany, pieprz, a następnie dokładnie wymiesza j.

Gotowym sosem posmaruj mięso ze schabu z obu stron. Piecz w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez godzinę . Podawaj z ziemniakami i surówką. I gotowe. Sprawdź, jak zrobić sos pieczeniowy oraz jak przyrządzić ciasteczka bez cukru .

cebula.jpg
Canva/@wmaster890
Ostatnio to moja ulubiona zupa, mógłbym ją jeść non stop. Jest pyszna, sycąca i bardzo zdrowa
Tylko w ten weekend w Biedronce otrzymasz od razu od 15 do 50 zł. Warunek jest jeden
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy