Przestałam kupować sos pieczeniowy w sklepie. Robię go sama z kilku składników
Sos pieczeniowy nadaje wyjątkowego smaku mięsom, kluskom i makaronom. Warto przyrządzić go w domu, bo właśnie taki jest najlepszy. Polecam przepis, z którego często korzystam, a sos wychodzi, że palce lizać.
Sos pieczeniowy pełen wybornego smaku
Czy jadasz dania z sosem pieczeniowym? U mnie w domu często robię takie potrawy na obiad. Mięsa w sosie pieczeniowym wyśmienicie smakują. Kluski śląskie i makarony też zyskują lepszy smak. Dawniej taki sos kupowałam w sklepie, jednak to się zmieniło.
Odkąd mam ten przepis na sos pieczeniowy przyrządzam go samodzielnie w domu. Dzięki temu jest dużo lepszy niż kupny i pełen apetycznego aromatu. Wiem też dokładnie, co trafia do tego smakowitego sosu. W przypadku gotowych produktów takiej pewności do końca nie mamy.
Przy tym zwykłe placki ziemniaczane mogą się schować. Strzelczyk pokazał 100 razy lepszy patentJak zrobić sos pieczeniowy?
Składniki:
- 1 szklanka sosu, który został po pieczeniu mięsa
- 3 łyżką mąki
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- pieprz czarny
- ½ kostki rosołowej
- sól
- pieprz
Przygotowanie sosu zacznij od przelania esencji po pieczeniu mięsa do garnka. Warto, żeby wcześniej się mięso lekko przypiekło, to sos będzie miał lepszy smak. Pozostałości z patelni, na której piekło się mięso też dodaj. Dolej jeszcze 2 szklanki wody, dopraw i dołóż kostkę rosołową.
Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj około 10 minut. Mąkę rozmieszaj z połową szklanki wody i wlej do gotującego się sosu. Mieszaj energicznie tak, by nie powstały grudki. Zagotuj i zmniejsz moc palnika. Możesz dosypać nieco mąki, gdy chcesz uzyskać bardziej gęsty sos. Dopraw jeszcze solą i pieprzem.
Domowy sos pieczeniowy podaj do obiadu
Tak przyrządzony sos jest bardzo esencjonalny, aromatycznie i bardzo smaczny. Wyczuwa się w nim dokładnie smak pieczeni i przypraw. Jest o wiele lepszy niż kupne produkty. Domowy sos pieczeniowy zrobisz szybko, a efekt będzie znakomity.
Dzięki temu sosowi kluski śląskie, mięsa, wszelkiego rodzaju makaronu zyskają znakomity smak. Polecam ten przepis, bo dzięki niemu zyskują aromatyczny dodatek do wielu dań obiadowych. Pyszny smak gwarantowany. Pisaliśmy o tym, co zrobić, by schabowe nie piły tłuszczu. Podawaliśmy przepis na zupę, która świetnie rozgrzeje w mroźne dni.
Źródło: kulinarnefantazjemarioli.pl