Smakosze.pl Przepisy Wymieszaj serek wiejski z jajkiem. Nie ma lepszego śniadania
Fot. YouTube/Peaceful Weekend Cooking

Wymieszaj serek wiejski z jajkiem. Nie ma lepszego śniadania

13 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz pomysłu na dzisiejsze śniadanie? Zainspiruj się i przygotuj to z przepisu. Danie, jakie z niego zrobisz, będzie nie tylko smaczne, ale i bardzo sycące. Koniecznie wypróbuj ten sposób, a śniadanie już nigdy nie będzie nudne i powtarzalne. Domownicy będą zachwyceni.

Na śniadanie nie tylko kanapki

Nigdy nie pomijaj śniadań . Jest to ważny posiłek w ciągu dnia, ponieważ dostarcza niezbędnej energii na pierwszą część dnia i dzięki niemu lepiej funkcjonuje nasz organizm. Właśnie dlatego ten pierwszy posiłek musi być pożywny i smaczny. Dobrze by było, gdyby nie był powtarzalny, dlatego zamiast zwykłych kanapek, czy klasycznej jajecznicy przygotuj to z jajek i serka wiejskiego.

Przygotowanie jest łatwe i nie zajmuje zbyt wiele czasu, więc nawet jeżeli spieszysz się rano, zdążysz je przygotować. Wypróbuj ten sposób nawet dzisiaj, a do przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu będziesz wracać bardzo często.

placek.jpg
Fot. YouTube/Peaceful Weekend Cooking
Drobno pokrój i dodaj do mięsa. To najlepsze mielone, jakie kiedykolwiek jadłam

Nie tylko jajka i serek wiejski

Do przygotowania śniadania z tego przepisu potrzebujesz kilku tanich składników. Tymi najważniejszymi są jajka oraz serek wiejski. Niezbędne są także inne produkty, które poznasz, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Przygotuj je, a później zrobimy z nich przepyszny posiłek. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Peaceful Weekend Cooking , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 opakowanie serka wiejskiego
  • 2 plastry ulubionej szynki
  • 50 g serka śmietankowego
  • 4 pomidory koktajlowe
  • ½ pęczka szczypiorku
  • odrobina rukoli
  • pieprz
  • sól

Przepis na pożywne śniadanie

Do miski wbij jajko i dodaj serek wiejski. Składniki zblenduj na jednolitą masę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyłóż na nią masę. Równomiernie ją rozprowadź, tworząc w ten sposób cienki placek. Piecz go w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25 minut, do momentu zarumienienia .

Placek posmaruj serkiem śmietankowym. Ułóż na nim plasterki szynki, pokrojone pomidory oraz rukolę. Szczypior drobno posiekaj i posyp nim składniki. Całość przypraw pieprzem i solą, a następnie złóż na pół i gotowe. Takie pożywne śniadanie zadowoli każdego domownika.  Sprawdź, jak usunąć pestki z jeżyn oraz poznaj niezwykły patent na pomidory .

upieczony palcek.jpg
Fot. YouTube/Peaceful Weekend Cooking
Te placki smakują 100 razy lepiej od ziemniaczanych. Ważny jest 1 składnik
Fasolka po francusku to wyżyny smaku. Masło i bułka tarta są zbędnym wydatkiem
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy