Babcia nauczyła mnie, jak usunąć pestki z jeżyn. To prostsze, niż sobie wyobrażałam
Jeżyny to jedne z owoców, które kojarzą się z wakacjami i pysznym smakiem. Jednak usuwanie pestek z jeżyn może stanowić wyzwanie. Radzę sobie z tą czynnością dzięki sposobowi babci. Każdemu go polecam.
Jeżyny, czyli ciesz się wyjątkowym smakiem
Sezon na jeżyny właśnie rusza i potrwa do września, a nawet dłużej. Jeżyny lubimy za słodki, a czasem kwaśny smak. Te owoce bogate są w witaminy C, E i K. Jedzenie jeżyn doskonale wpływa na pracę mózgu i układ pokarmowy. Pozwala też zwalczyć przeziębienia i infekcje.
Lubimy zbierać jeżyny, ale usuwanie pestek nie jest już takie miłe. Bywa wyzwaniem dzięki, któremu te owoce możemy wykorzystać w kuchni. Korzystam ze sposobu mojej babci na usuwanie malin. Należy tu zainwestować w przydatne narzędzia.
W Biedronce kompletnie powariowali. Każdy może dostać 35 zł, trzeba się śpieszyćJak usunąć pestki z jeżyn?
Do usuwania pestek z jeżyn przyda się sitko o drobnych oczkach. Umyj jeżyny i umieść je na sitku. Delikatnie przesuń owocami po sitku, żeby oddzielić pestki. To bardzo prosty i skuteczny sposób. Natomiast jeśli chcesz zachować pełnię smaku i usunąć pestki z owoców, to zrób z jeżyn puree.
W tym celu trzeba zblendować owoce i przecedzić je przez drobne sito lub gazę. Dzięki temu usuniesz pestki z jeżyn. Ten sposób gwarantuje gładkie puree bez pestek. Możesz je wykorzystać do deserów, koktajli i sosów.
Jeżyny w naszej kuchni
Gdy już usunąłeś pestki z jeżyn, to pora na użycie tych pysznych i zdrowych owoców w kuchni. Nadają się do dżemów i konfitur. Będą znakomitym dodatkiem do lodów z owocowym musem. Wzbogacą smak deseru, ale warto wiedzieć, że jeżyny można wykorzystać też do innych dań.
Pasują do dań mięsnych i podkręcają smak drobiu. Można zrobić je w formie sosu i podać na obiad. Są też doskonałe do potraw z grilla. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić szybką i prostą zapiekankę gyros. Podawaliśmy przepis na prostą i smaczną sałatkę z ogórków na upalne dni.
Źródło: przepisy.pl