Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Babcia nauczyła mnie, jak usunąć pestki z jeżyn. To prostsze, niż sobie wyobrażałam
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 12.07.2024 17:12

Babcia nauczyła mnie, jak usunąć pestki z jeżyn. To prostsze, niż sobie wyobrażałam

jeżyny
Fot. Canva/Milan Markovic

Jeżyny to jedne z owoców, które kojarzą się z wakacjami i pysznym smakiem. Jednak usuwanie pestek z jeżyn może stanowić wyzwanie. Radzę sobie z tą czynnością dzięki sposobowi babci. Każdemu go polecam.

Jeżyny, czyli ciesz się wyjątkowym smakiem

Sezon na jeżyny właśnie rusza i potrwa do września, a nawet dłużej. Jeżyny lubimy za słodki, a czasem kwaśny smak. Te owoce bogate są w witaminy C, E i K. Jedzenie jeżyn doskonale wpływa na pracę mózgu i układ pokarmowy. Pozwala też zwalczyć przeziębienia i infekcje.

Lubimy zbierać jeżyny, ale usuwanie pestek nie jest już takie miłe. Bywa wyzwaniem dzięki, któremu te owoce możemy wykorzystać w kuchni. Korzystam ze sposobu mojej babci na usuwanie malin. Należy tu zainwestować w przydatne narzędzia. 

jeżyny
Fot. Canva/Monkey Business Images
W Biedronce kompletnie powariowali. Każdy może dostać 35 zł, trzeba się śpieszyć

Jak usunąć pestki z jeżyn?

Do usuwania pestek z jeżyn przyda się sitko o drobnych oczkach. Umyj jeżyny i umieść je na sitku. Delikatnie przesuń owocami po sitku, żeby oddzielić pestki. To bardzo prosty i skuteczny sposób. Natomiast jeśli chcesz zachować pełnię smaku i usunąć pestki z owoców, to zrób z jeżyn puree.

W tym celu trzeba zblendować owoce i przecedzić je przez drobne sito lub gazę. Dzięki temu usuniesz pestki z jeżyn. Ten sposób gwarantuje gładkie puree bez pestek. Możesz je wykorzystać do deserów, koktajli i sosów. 

Jeżyny w naszej kuchni

Gdy już usunąłeś pestki z jeżyn, to pora na użycie tych pysznych i zdrowych owoców w kuchni. Nadają się do dżemów i konfitur. Będą znakomitym dodatkiem do lodów z owocowym musem. Wzbogacą smak deseru, ale warto wiedzieć, że jeżyny można wykorzystać też do innych dań.

Pasują do dań mięsnych i podkręcają smak drobiu. Można zrobić je w formie sosu i podać na obiad. Są też doskonałe do potraw z grilla. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić szybką i prostą zapiekankę gyros. Podawaliśmy przepis na prostą i smaczną sałatkę z ogórków na upalne dni. 

jeżyny
Fot. Canva/Stephanie Frey

Źródło: przepisy.pl