Wymieszaj żółtko z jogurtem i dodaj do rosołu. To poezja smaku, co z tego wychdzi
Oto nietypowy przepis na zupę krem. Zazwyczaj przygotowujemy ją ze zmiksowanych w zupie warzyw. Tym razem treściwy posiłek zawdzięczamy zagęszczeniu dania mąką. Efekt jest niezwykły.
Zupa krem z miętą
Połączenie mięty i jogurtu to specyfika Bałkanów i Bliskiego Wschodu. Tym razem nie chodzi jednak o sos tzatziki, ale o treściwą turecką zupę z ryżem . Przygotowujemy ją na bazie rosołu, ale w trakcie szybkiego i łatwego gotowania zupełnie zmienia on swoje oblicze.
Zupa taka jest lekkostrawna i tak treściwa, że starczy za cały lekki obiad. Jest treściwa dzięki zastosowaniu zagęstnika z jogurtu, mąki i żółtka jajka . Podobnie jak nasze lane kluski, kombinacja taka zmienia rosół w gęsty płyn.
Zupa z miętą
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Turecki sklep. Użyta tam została suszona mięta. Jeśli zastosujemy świeżą, pamiętajmy, by dodać jej ok. połowę więcej.
Składniki
- 1,5 l rosołu
- ½ szklanki ryżu
- 1 duże opakowanie gęstego jogurtu
- 2 żółtka jaj
- 1 łyżka mąki
- ½ łyżka mięty suszonej lub 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka wędzonej lub słodkiej papryki
Zupa turecka
Ryż dokładnie płuczemy, przekładamy do garnka i zalewamy rosołem . Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 20 minut na wolnym ogniu . W międzyczasie przygotowujemy jajeczną masę.
W misce mieszamy jogurt z żółtkami. Dodajemy przeciśnięty czosnek i mąkę. Przyprawiamy miętą, solą i pieprzem. Mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Masę jogurtową hartujemy dwiema chochlami gorącego rosołu . Rozprowadzamy i przelewamy jogurt do zupy. Gotujemy, aż ryż będzie miękki.
Na patelni na minimalnym ogniu rozpuszczamy masło. Podgrzewamy, aż zacznie się pienić – może nawet lekko się przypalić. Dodajemy paprykę i mieszamy, by dobrze się rozprowadziła. Zupę przyprawiamy do smaku, rozlewamy na talerze i przyprawiamy maślanym sosem .
Wypróbuj też przepisy na zdrową surówkę z kiszonej kapusty i kopytka bez ziemniaków od Ani Lewandowskiej .