Smakosze.pl Przepisy Wymocz w nim schab. Kotlety będą same rozpadać się pod widelcem
Fot. Shutterstock

Wymocz w nim schab. Kotlety będą same rozpadać się pod widelcem

6 kwietnia 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Kotlety schabowe to jedno z najpopularniejszych polskich dań, które bardzo często gości w wielu domach podczas niedzielnego obiadu. Świeże mięso, chrupiąca panierka i wspaniałe dodatki tworzą doskonały posiłek na rodzinne spotkanie. Mleko zrobi dużą różnicę.

Schabowe polskim przysmakiem

Tradycyjny niedzielny obiad w wielu polskich domach często wygląda bardzo podobne. Dwudaniowy często składa się przede wszystkim z rosołu, który podawany jest na początku. Następnie przechodzimy do drugiej potrawy, którą są aromatyczne kotlety schabowe, podane z ziemniaczkami oraz ulubioną surówką, często jest to mizeria . Dodatkowo na talerzach czasami gości również zasmażana kapusta.

Pyszne i chrupiące kotlety schabowe
Fot. Shutterstock/Kollawat Somsri

Aby kotlety schabowe były smaczne, musimy je odpowiednio przygotować. Świeże mięso to podstawa, ale co jeszcze? Okazuje się, że jeśli starannie namoczymy je w mleku , to niesamowicie będą rozpływać się w ustach. Koniecznie wypróbujcie ten trik i sprawdźcie przepis na soczyste schabowe.

Ulep kulki z mięsa mielonego i włóż do pieczarek. To danie zasługuje na medal

Kotlety schabowe moczone w mleku

Kotlety schabowe moczone w mleku to zupełnie inny smak . Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 600 g schabu bez kości
  • sól
  • pieprz
  • cebula
  • mleko do namoczenia
  • 2 łyżki mąki
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

Dalsza część tekstu pod filmem .

Jak przygotować pyszne kotlety schabowe?

Kotlety schabowe to tradycja polskiej kuchni , a moczone wcześniej mleku sprawiają, że smakują jeszcze lepiej.

W pierwszej kolejności starannie usuwamy z mięsa białą błonkę, kroimy je na kilka grubszych plastrów i rozbijamy je tłuczkiem .

Mięso na kotlety schabowe
Fot. Shutterstock/Justyna Troc

Mięso, które rozbiliśmy, przekładamy do miski z mlekiem, dodajemy sól, pieprz i cebulę pokrojoną w plastry. Taką mieszankę pozostawiamy na przynajmniej 2 godziny . Możemy ja również odstawić na całą noc.

Po upływie określonego czasu wyjmujemy kotlety z mleka , osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i przyprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem.

W kolejnym kroku obtaczamy mięso w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na piękny, złoty kolor .

Tak przygotowane kotlety schabowe świetnie odnajdą się w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki.

Sprawdź przepis na pyszne makaroniki z kremem na Wielkanoc . Zobacz, jakiego składnika w rosole nie akceptuje Robert Makłowicz .

Kotlety schabowe z ziemniaczkami i surówką
Fot. Shutterstock/Kollawat Somsri
Zrywasz go lesie? Grozi ci mandat do 5 tys. złotych
Przyciąga szczury jak nic innego, uważaj. Inaczej w ogrodzie będziesz walczyć z plagą
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy