Smakosze.pl Przepisy Wypróbowałam przepis na pierogi z 1920 roku. Już nie wrócę do innych
fot.Shutterstock/ New Africa

Wypróbowałam przepis na pierogi z 1920 roku. Już nie wrócę do innych

21 lipca 2024
Autor tekstu: Monika Dec

Ciasto na pierogi według przepisu z 1920 roku? Dlaczego nie! Idealne proporcje zapewniają, że nasze pierogi nie rozgotują się podczas gotowania, będą miękkie w środku i delikatne. Mimo upływu lat wciąż nie wymyślono nic lepszego.

Ciasto na pierogi sprzed 100 lat

Nasze babcie i prababcie były mistrzyniami gotowania. Korzystały często z prostych patentów, które nie tracą na aktualności. Nic dziwnego, że przepisy sprzed niemal wieku do tej pory cieszą się ogromną popularnością i zyskują same pozytywne opinie.

Chociaż przygotowanie ciast na pierogi wydaje się być mało skomplikowane, to dzięki idealnym proporcjom będzie ono niemal książkowe: elastyczne, miękkie, delikatne i nie rozpadające się podczas gotowania. Warto również zwrócić uwagę na dobór odpowiednich składników. Najlepsza będzie mąka typu 450. To ona jest jednym z sekretów idealnego ciasta na pierogi.

ciasto na pierogi.jpg
fot. Canva
Latem robię zupę z uwielbianego warzywa. Jest idealna na upał

Idealne ciasto na pierogi - lista składników

Lista składników na ciasto na pierogi (z podanych proporcji wyjdzie ok. 50 pierogów)

  • 500 g mąki pszennej (typ 450)
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 280 ml letniej wody

Jak przygotować ciasto na pierogi?

Na początek przesiej mąkę. W drugim naczyniu wymieszaj ze sobą wodę, sól oraz olej. Przelej je do mąki. Dokładnie wymieszaj ciasto za pomocą szpatułki, a później zacznij je wyrabiać palcami.

Dokładnie ugniataj ciasto, a gdy jego brzeg zacznie odchodzić od naczynia, przełóż je na stolnicę. Wyrabiaj ciasto przez ok.15 minut, aż stanie się elastyczne. Podziel je na 2 części (jedną z nich trzymaj pod przykryciem). Dzięki temu utrzyma odpowiedni poziom wilgoci.

Ciasto sprawdzi się zarówno ze słodkim jak i słonym farszem. Na naszej stronie znajdziecie m.in. przepis na jagodowe nadzienie oraz prosty patent na mięsny farsz . Smacznego!

Elastyczne ciasto na pierogi ułatwi przygotowanie.png
fot.Canva
Wlewam do rosołu zamiast maggi. Jest pyszny i niesamowicie aromatyczny
Co się dzieje z organizmem, gdy jemy borówkę amerykańską? Mało kto ma świadomość
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy